Для зниження ціни на газ потрібно було лише почати процес в Стокгольмі в 2010 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Для зниження ціни на газ потрібно було лише почати процес в Стокгольмі в 2010 році

Енергетика
627
Нинішньої ситуації в газовій сфері можна було б легко уникнути, якби українська влада почала врегулювання газового питання з Росією в 2010 році, коли стало зрозуміло, що добровільно врегулювати проблему ціни на газ із "Газпромом" не виходить і, швидше за все, не вийде.
Про це у своїй статті для ZN.UA пише адвокат, колишній представник НАК "Нафтогаз України" в суді у справі Юлії Тимошенко Ігор Кость.
За його словами, всім фахівцям було зрозуміло, що слід було хоча б почати процедуру арбітражного врегулювання суперечки щодо ціни на газ в Арбітражному інституті Торгової палати м. Стокгольма (як це, до речі, на сьогоднішній день вже давно зробили деякі європейські компанії). При цьому, що важливо, ніхто не говорив, що всі спроби дійти згоди щодо зниження ціни газу в добровільному порядку треба було облишити.
На переконання Костя, саме на це розраховувала екс-прем'єр Тимошенко, кажучи, що контракти від 19 січня 2009-го укладали на таких умовах всього на рік, щоб отримати перепочинок і за цей час домовитися про інші, більш вигідні для України та "Нафтогазу", умови, або якщо це не вдасться, то розірвати контракти.
"Що заважало Україні піти саме таким (арбітражним) шляхом? - пише адвокат. - Адже не було ніякого ризику: почавши ще в 2010 році арбітражне врегулювання ціни газу з "Газпромом", на сьогоднішній день ми, можливо, мали б іншу (нижчу) ціну, проте ні в якому разі не більш високу".
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас