Ціни на паливо змусили українців в 2011 році суттєво знизити його споживання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни на паливо змусили українців в 2011 році суттєво знизити його споживання

Енергетика
669
Цінові гойдалки на українському ринку нафтопродуктів в 2011 році не пройшли безслідно. Головним індикатором погіршення самопочуття споживачів стало більш ніж очевидне падіння продажів нафтопродуктів до кінця року.
Про це у своїй статті для ZN.UA пише директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн.
За даними Держкомстату, за підсумками 11 місяців 2011 року, порівняно з аналогічним періодом минулого року, реалізація бензину А-95 за готівку на АЗС знизилися на 12,1%. Рекордний спад споживчої активності відзначений у Криму (мінус 24,2%) та Волинській області (мінус 21,5%).
Характерно, що разом з периферійними областями досить відчутні темпи зниження споживання в найбільших і, відповідно, найбільш платоспроможних регіонах країни. Особливу увагу - майже 20% зниженням продажів бензину А-95 - звернула на себе Донецька область; Луганщина втратила майже 15% ринку. Ну, а найбільш показово виглядає те, що відбувається на найбільшому і найбільш платоспроможному ринку країни - столичному. Київська область втратила за 11 місяців 16,23% продажів від рівня минулого року, тоді як безпосередньо столиця - 13,5%.
З 27 регіонів України лише в Запоріжжі відзначено зростання готівкових продажів А-95 - майже на 9%. У свою чергу, найменші темпи падіння роздрібних продажів за підсумками 11 місяців 2011 року відзначені в Дніпропетровській (- 2,46%), Миколаївській (- 5,52%) і Херсонській областях (- 5,95%).
За словами Куюна, в основному протягом року невеликим амортизатором падіння попиту на найбільш ходову марку бензину виступав його менш якісний замінник у вигляді бензину марки А-92. Судячи зі зростання споживання, частина водіїв з метою економії змушена переорієнтувалася на А-92, продажі якого за підсумками 11 місяців поточного року зросли на 2,4%. Однак, у листопаді поточного року вперше за рік було відзначено зниження продажів і цієї марки - на 5,4%.
Не так все однозначно з дизельним паливом, відзначає експерт: "Як і у випадку з бензинами, тут чітко видно капітуляцію "фізиків": дизельного палива за середньою ціною 9,65 грн./л в минулому листопаді вони купили на 10, 5% менше, ніж роком раніше, коли "важке" пальне коштувало 6,88 грн./л. Накопичувальний підсумок з початку року позначив втрати в розмірі 2,2%. Але прискорена динаміка падіння в останні місяці 2011 року говорить про те, що дана тенденція зберігається".
Дещо оптимістичніша картина в промисловому секторі, який для дизпалива є основним. Тут споживання в січні-листопаді 2011-го зросло на 11,3%, в порівнянні з минулим роком. Як показує опитування трейдерів, багато з них пов'язують дану динаміку з підготовкою до єврочемпіонату, коли ціна енергоресурсів не має особливого значення.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас