Аналітики пророкують економіці США нові труднощі в 2012 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітики пророкують економіці США нові труднощі в 2012 році

Казна та Політика
572
Економіка США стоїть на порозі ще одного складного року - більшість економістів сходяться на думці, що країну очікує скромне зростання ВВП всього на 2% в 2012 році після прогнозного підвищення на 1,7% в поточному році під тиском складної ситуації на ринку житлової нерухомості, ринку праці, а також на тлі скорочення витрат урядом, пише The Wall Street Journal.
Економісти також попереджають про потенційний негативний вплив на економіку США проблем за кордоном, у тому числі вірогідної помірної рецесії в Європі.
При цьому експерти відзначають, що відновлення економіки США в останні місяці 2011 року зміцнилося і спровокувало багатьох економістів до підвищення прогнозів щодо ВВП за IV квартал до 3,5% і більше.
У четвер стало відомо, що реальне зростання ВВП США в III кварталі в річному вирахуванні, за остаточною оцінкою, прискорилося до 1,8% з 1,3% у квітні - червні. При цьому аналітики чекали, що показник залишиться незмінним, в порівнянні з другою оцінкою, і складе 2%.
В основному прогноз на 2012 рік формується з чотирьох чинників, серед яких - ослаблення світової економіки, яке загрожує підірвати американський експорт і може перетворитися на "снігову лавину", якщо європейська криза поглибиться або з'являться нові проблеми.
За прогнозами дослідницької компанії IHS Global Insight, зростання світової економіки сповільниться приблизно до 2,7% в 2012 році з 3,0% цього року, проте в показниках буде великий розкид в залежності від континенту. Так, економісти компанії вважають, що Європа, швидше за все, опиниться в рецесії, у той час як економіки, що розвиваються, такі як Китай, будуть легко демонструвати економічне зростання при здатності втримувати інфляцію.
"Ми знаємо, що світова економіка буде уповільнювати зростання. Питання в масштабах", - сказав головний економіст IHS Global Insight Наріман Бехравеш.
Другою проблемою буде залишатися ринок житлової нерухомості, ситуація на якому продовжить залишатися складною - ціни на нерухомість, обсяг продажів і будівництво будуть залишатися під тиском.
За даними Barclays Capital, обсяг нерухомості, власники якого були позбавлені права викупу закладеного майна або власники якого не виплачують кредит більше трьох місяців, становив 3,4 млн будинків у жовтні, у порівнянні з піком 4,2 млн одиниць. Barclays Capital очікує, що в 2012 році показник продовжить стійке зниження до 2,7 млн одиниць до кінця 2012 року. Однак це, як і раніше, значно вище від значення 1,5 млн одиниць на початку рецесії.
Третім фактором, що стримує зростання економіки США, є ринок праці. За прогнозами експертів, американські компанії будуть продовжувати розширювати штат співробітників, однак занадто повільно, щоб значно скоротити безробіття.
Так, аналітики Wells Fargo прогнозують, що економіка буде додавати у середньому 123 тис. робочих місць на місяць. Це означає, що рівень безробіття буде залишатися вище 8% до листопадових виборів.
Проблема з ринком праці несе за собою складності зі споживчими доходами і витратами. Так, на думку експертів, споживачі збільшили витрати в 2011 році, проте вони не зможуть продовжувати в тому ж дусі, якщо зростання доходів буде залишатися під тиском. Згідно з прогнозами, споживчі витрати можуть зрости на 2,0% в 2012 році, що нижче від показника 2,6% в річному вирахуванні, який економісти очікували в IV кварталі цього року.
Останнім чинником, який негативно впливає на американську економіку, є "затягування поясів" урядом США. Так, IHS Global Insight підрахувала, що заходи влади зі скорочення дефіциту бюджету віднімуть приблизно 0,3 відсоткового пункту в економічного зростання в 2012 році.
Експерти відзначають також, що окрім скорочення дефіциту бюджету схильність влади до досягнення домовленостей в останню хвилину чинить тиск на довіру підприємців і споживачів, що також негативно впливає на економіку.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас