Бюджет протиріч — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бюджет протиріч

Казна та Політика
1052
Верховна рада прийняла державний бюджет на 2012 рік. Народні депутати навіть урізали собі пільги. Але опозиція все одно твердить - головний фінансовий документ країни - антисоціальний, а ініціативи "регіоналів" потрібні для відводу очей.
"Бюджет Кончі-Заспи"
Опозиція охрестила прийнятий народними депутатами головний фінансовий документ держави на 2012 рік "бюджетом Межигір'я". "Оскільки основна частина території України розташована між Карпатськими та Кримськими горами, Янукович сприймає державу як свій приватний маєток - велике Межигір'я. Саме тому пріоритетом так званого бюджету-2012 є першочергове задоволення фінансових потреб і невгамовних апетитів президента", - йдеться в заяві партії "Батьківщина". На думку опозиціонерів, бюджет, прийнятий більшістю - антисоціальний. Що цікаво, подібної думки дотримувалися і союзники "регіоналів" по коаліції - комуністи. Вони теж спочатку відмовилися голосувати за запропонований проект бюджету, пояснюючи це тим, що в документі містяться обурливі норми. "У законі про держбюджет закладена норма, що дозволяє уряду самостійно визначати, кому яка соціальна допомога може виділятися. Тобто це та ж норма законопроекту № 9127, яка обурила практично всю Україну", - пояснювала депутат від КПУ Алла Александровська. Це означає, за її словами, те, що уряд продовжує проводити політику економії на соціальних програмах. Адже наявність цієї норми в бюджеті дозволить Кабінету міністрів встановлювати розміри соціальних виплат, зокрема, чорнобильцям та дітям війни у тих розмірах, які дозволяють державні доходи. В результаті, комуністи так і не проголосували за бюджет, як не проголосували і "бютівці", які впевнені, що бюджет зробить бідних - біднішими, а багатих - багатшими. "У всьому цивілізованому світі податок встановлюється на багатство. У нас же Янукович навпаки впровадив податок на бідність. У той час, коли олігархи вільно, без будь-якого оподаткування виводять прибутки в офшори, коли їх підприємствам одним махом списують мільярдні борги, з народу через податки, високі тарифи і неадекватні ціни вибивають останні копійки", - йдеться в заяві партії.
Разом з тим, характерним є той факт, що прямо проти бюджету проголосували одиниці - всього 7 народних депутатів: один з КПУ, п'ять з НУНС і один позафракційний. Решта критиків бюджету або не проголосували, або взагалі не були зареєстровані. Нездатність навіть чітко висловити свою позицію з того чи іншого питання характеризує сьогоднішніх українських політиків якомога краще. І це при тому, що та ж "Батьківщина" каже про невідповідність займаній посаді президента. До речі, в іншій опозиційно налаштованій фракції - фракції "нашоукраїнців", яка і дала більшість тих, хто чітко проголосував проти бюджету, значна частина депутатів бюджет підтримала, що теж досить красномовно. Та й трибуна цього разу не блокувалася силами опозиції так завзято, як вона блокується при розгляді інших, життєво важливих для депутатів законопроектів, зокрема закону "Про вибори народних депутатів". Таким чином, бюджет 2012 по справедливості можна назвати не тільки "бюджетом Межигір'я", але й "бюджетом Кончі-Заспи". Адже бюджет таки прийнято при відвертій пасивності опозиції. Та й сама фракція Партії регіонів навіть разом з фракцією Народної партії, яка підтримує її, не набрала б потрібної кількості голосів. Але тут ініціативу уряду підтримали позафракційні депутати, серед яких вистачає екс-"бютівців", частина "нашоукраїнців" і фракція "Реформи заради майбутнього", до якої входять ті, хто зовсім недавно "всією душею підтримував Помаранчеву революцію". Таким чином, у прийнятті антисоціального бюджету значна заслуга і тих політсил, під чиїми прапорами і прийшли до Верховної ради ті, хто проголосував за цей документ. Крім того, як свідчить історія українського парламенту, при бажанні опозиція могла б і зірвати голосування. Але не зробила цього. Напруження боротьби навіть віддалено не нагадувало голосування за законопроект про вибори, що добре демонструє пріоритети народних депутатів. При цьому, слід зазначити, що прийнятий у першому читанні бюджет не тільки "антисоціальний", але і досить песимістичний.
Дефіцитний бюджет
2012 рік буде для української економіки непростим. Незважаючи на заяви низки експертів про те, що світ виходить з важкої економічної кризи, уряд дотримується іншої точки зору, про що не раз заявляв прем'єр-міністр Микола Азаров. "Після 2010 року - посткризового помірного відновлення, світова економіка переживає "новий небезпечний етап", який загрожує черговим витком рецесії в розвинених країнах світу. Зростанню світової економіки загрожують два основні фактори: фінансові потрясіння в зоні євро і вразливе економічне становище", - йдеться в проекті Закону "Про Державну програму економічного і соціального розвитку України на 2012 рік і основні напрямки розвитку на 2013 і 2014 роки". Та й у пояснювальній записці до проекту бюджету наголошується, що незважаючи на ті позитивні явища в українській економіці, якими ми зобов'язані "партії та уряду", небезпеки для української економіки все ж таки залишаються. "Відновлення світової економіки є нестійким, а нестабільність на міжнародних фінансових ринках вказує на існування зовнішніх ризиків для української економіки. З метою уникнення існуючих і майбутніх ризиків були розроблені основні програмні макропоказники економічного і соціального розвитку України на 2012 рік за двома сценаріями (оптимістичним і песимістичним)", - йдеться в пояснювальній записці. "Основами прогнозу економічного і соціального розвитку України на 2012 рік є основні стратегічні пріоритети державної політики, які будуть залишатися незмінними при обох сценаріях", - зазначають автори законопроекту.
Що ж це за пріоритети? Це досить відомі для українців заходи. Так, підприємці, очевидно, "зрадіють", коли дізнаються, що першим із пріоритетів названо "реформування податкової системи у відповідності з Податковим кодексом України". Малому та середньому бізнесу України, таким чином, слід приготуватися до нових випробувань. Тим більше, що і в бюджеті, і в проекті закону "Про Державну програму економічного і соціального розвитку України на 2012 рік і основні напрямки розвитку на 2013 і 2014 роки" уряд визнає і навіть планує спад зростання промислового виробництва, що примушує уряд шукати нові джерела податкових надходжень. Іншими пріоритетами при розробці бюджету були "заснування нових стратегічно важливих інфраструктурних інвестиційних проектів, підвищення якості ефективності державних інвестиційних витрат". Крім того, повинна відбутися "активізація кредитування реального сектора економіки банківською системою". У світлі останніх законодавчих ініціатив Нацбанку щодо заборони зняття готівки за допомогою банкоматів, питання про те, чи добровільно "банківська система" буде кредитувати "реальний сектор економіки" відпадає. "Приємні новини" і для пенсіонерів, зокрема страйкарів "афганців" і "чорнобильців" - про них не забудуть, як би вони не сподівалися. Адже ще одним з пріоритетів державної політики є "поетапна реалізація пенсійної реформи" і "реформування системи надання пільг населенню". Справедливості заради варто відзначити, що в пояснювальній записці до бюджету пріоритетом визначається і "підвищення величини прожиткового мінімуму". І дійсно, в самому бюджеті прожитковий мінімум піднятий, однак для різних категорій населення - по-різному.
У будь-якому випадку, новий бюджет дуже неоднозначний і суперечливий. Так, депутати урізали собі пільги, але, як і раніше, високими залишаються видатки на Верховну раду та Адміністрацію президента. Тим більше урізані пільги для народних депутатів є не настільки критично важливими. Що ж до решти населення України, то навіть за умови підняття прожиткового мінімуму, життя українців навряд чи зміниться на краще.
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас