Рік даремно: Україна не змогла поставити крапку в газовому питанні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рік даремно: Україна не змогла поставити крапку в газовому питанні

Енергетика
630
Рік, що минає, не додав визначеності газовому ринку. Виробники скаржаться на високі тарифи, але продовжують платити. А обіцяне підвищення цін на газ для населення може і зовсім не відбутися.
За це уряду доведеться заплатити високу ціну у вигляді відмови в черговому транші МВФ, який міг би допомогти компенсувати високі ціни на газ. Щоб добитися зниження ціни, Україна готова повернутися до обговорення консорціуму та спільного використання ГТС. Але деталі домовленостей традиційно тримаються в таємниці.
Довгі переговори
Рік, що минає, пройшов під знаком переговорного процесу з Росією щодо цін на газ. Російська сторона чітко давала зрозуміти, що її, на відміну від України, влаштовує поточний стан справ. Так і не вирішивши цього питання до початку зими, уряд заклав у проект держбюджету на 2012 рік ціну на газ $416 за тисячу кубометрів.
Однак, як запевнив перший віце-прем'єр - міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв, якщо все ж вдасться домовитися в січні, бюджет можна буде переглянути. "Вийде домовитися - звичайно, параметри бюджету будуть набагато кращими. Не вийде - переживемо", - вказав він.
У свою чергу, експерти по-різному оцінюють динаміку переговорного процесу. Зокрема, керуючий партнер 2К Аудит - Ділові консультації/Морісон Інтернешнл Іван Андрієвський вважає, що переговорний процес щодо ціни на газ між Москвою і Києвом після зміни влади в Україні різко активізувався.
Він нагадав, що протягом усього року українська влада заявляла про необхідність переглянути газові контракти у зв'язку із завищеною вартістю газу. Свою позицію українська влада підкріпила гучним судовим процесом проти колишнього прем'єра Юлії Тимошенко, яку звинуватили у підписанні газових контрактів на свідомо невигідних умовах.
Росія, у свою чергу, наполягала на виконанні чинних домовленостей. Проте Москва, за словами Андрієвського, дала зрозуміти, що може переглянути ціну на газ тільки на певних умовах. "Власне, на визначенні цих поступок і будувався весь переговорний процес", - підкреслив він.
Директор Інституту стратегічних досліджень Дмитро Марунич вважає, що відсутність конкретних газових результатів свідчить про негативну динаміку переговорного процесу. "Незважаючи на численні заяви про те, що завтра ми будемо мати нову ціну на газ, на даний момент взагалі незрозуміло, які переговорники відстоюють позиції. Офіційно ніхто їх не оприлюднив. Тому, відверто кажучи, погана динаміка. Хоча я все-таки сподіваюся, що компроміс буде досягнутий через те, що Україна і Росія занадто взаємозалежні один від одного", - підкреслив він.
Експерт припускає, що сторони все ж зможуть вийти на кінцеву ціну $230-250 за тисячу кубометрів. "Інакше українській стороні було безглуздо починати і проводити ці переговори", - підкреслює він.
На думку Марунича, ціна питання - допуск Газпрому до управління українською газотранспортною системою. "Я вважаю, що це принципова вимога Газпрому. І я практично впевнений, що вони не підуть на серйозні компроміси щодо ціни, якщо не отримають в тій чи іншій мірі допуск до ГТС", - підкреслює директор Інституту стратегічних досліджень.
Андрієвський згоден з тим, що головний інтерес для РФ становить доступ до ГТС України. "І в цьому напрямку вже також є певні зрушення. Зокрема, вже ведуться предметні переговори про створення консорціуму України, Росії та країн ЄС з управління газотранспортними маршрутами", - вказує експерт, додаючи, що у відповідь Україна повинна отримати суттєву знижку на газ.
Про те, що питання української ГТС є одним з ключових під час україно-російських переговорів, підтвердив президент України Віктор Янукович на підсумковій прес-конференції в середу. За його словами, Україна пропонує Росії і ЄС створити газотранспортний консорціум, щоб розділити відповідальність за роботу української ГТС між постачальником, транзитером і споживачем газу. "Ми ведемо переговори про збереження обсягів прокачування на існуючому рівні з перспективою збільшення", - сказав глава держави.
За його словами, привабливість ГТС знижується - в модернізацію системи потрібно інвестувати значні кошти, інакше незабаром вона перетворитися на металобрухт. Крім того, Росія активно будує обхідні газопроводи, що також позначиться на конкурентноздатності української ГТС.
Нова ціна на газ
Керуючий партнер 2К Аудит - Ділові консультації/Морісон Інтернешнл прогнозує, що незважаючи на те, що бюджет країни формується на нинішніх цінах, швидше за все, наступного року Київ купуватиме газ за нижчою ціною.
"Яка буде середня вартість газу, поки сказати складно, все буде залежати від інтенсивності переговорного процесу щодо газового консорціуму. Поки можна припустити, що цього року Росія і Україна обійдуться без традиційного новорічного газового протистояння", - додає експерт.
Сам Янукович вважає справедливою ціну для України на рівні $250 за тисячу кубометрів. Президент підрахував, що з урахуванням знижки, закріпленої харківськими угодами, Україна зараз платить за російський газ $415. Ця ціна непідйомна, хоча за минулий рік загальна знижка склала близько $3,5 млрд., підкреслив він.
"А якою буде ця ціна - ми вважаємо, що в Україні вона не повинна бути вище $250, але якою буде - сьогодні важко сказати, я наперед не загадую", - підкреслив він.
Він також нагадав, що українські товаровиробники платять за газ в середньому на $100 дорожче від європейських конкурентів і на $300 дорожче, ніж компанії Росії та Білорусі.
При цьому глава держави розраховує на компромісне рішення в цьому питанні, інтрига в будь-якому випадку зберігається. В даний час профільний міністр Юрій Бойко продовжує переговори в Москві. Однак поки що ніхто не може чітко сказати, чи зможуть сторони до Нового року вийти на підписання нового договору.
Розбити монополію
Ще в листопаді 2011 року уряд вніс до Верховної Ради законопроект про реорганізацію національної акціонерної компанії Нафтогаз України та її дочірніх підприємств. Однак до реальних змін справа поки не дійшла.
Експерти вважають, що майбутній поділ Нафтогазу укладається в становище третього енергопакета. "Хоча на сьогодні прямого зобов'язання України щодо імплементації третього енергопакета не існує. Однак зрозуміло, що, взявши в цілому зобов'язання імплементувати положення європейського енергетичного законодавства, це просто питання, дещо відстрочене у часі", - підкреслює директор енергетичних програм центру НОМОС Михайло Гончар.
Україна буде змушена виконувати положення третього енергопакета, особливо в частині, що стосується поділу існуючих монополістичних структур. "За прикладом Нафтогазу України, реорганізації його і приведення у відповідність з європейською практикою і положеннями європейського законодавства", - додає він.
Провісником реформування Нафтогазу можна було б вважати ліквідацію ДК Газ України і приєднання її до Нафтогазу. Тим не менш, Марунич вважає, що це всього лише "механічне усічення" держхолдингу. Принципових змін, стверджує він, поки не відбулося.
На думку експерта, якщо буде створено консорціум за участю Газпрому, розділяти Нафтогаз вже буде непотрібно. "У цей консорціум будуть віддані транспортні потужності. Він буде, по суті, ними займатися і управляти ними. І отримувати, очевидно, ще й дохід", - говорить експерт.
Тарифи і нині там
Незважаючи на попередження президента Віктора Януковича про те, що тарифи на газ для населення можуть зрости вже в листопаді, якщо Україна не зможе домовитися з Росією з газових питань, уряд так і не зважився торкнутися цієї чутливої для споживачів сфери.
Нагадаємо, на сьогоднішній день ціни на газ для населення регулюються постановою НКРЕ від 13 липня 2010 року. Зокрема, для категорій населення, які споживають до 2,5 тис. кубометрів на рік, ціни становлять 72,54 коп. за кубометр (за наявності газового лічильника), для тих, хто споживає до 6 тис. кубометрів на рік - 109,80 коп., для категорій, які споживають до 12 тис. - 224,82 коп. Якщо ж споживання становить понад 12 тис. кубометрів на рік, тариф сягає 268,56 коп.
Директор Інституту стратегічних досліджень припускає, що на початку наступного року тарифи можуть бути підвищені приблизно на 30%, якщо Україна не зможе позичити кошти. Якщо ж Україна вирішить фінансове питання, підвищення тарифів може бути відкладено до парламентських виборів. "Уряд спробує дотягти принципові питання реформ до виборів", - вважає Марунич.
Як зазначив Віктор Янукович під час конференції в середу, тиск високих цін на газ, які дісталися від попереднього уряду, не можна переносити на споживачів. При цьому проблема високих цін проявляється у необхідності знаходити $500 млн. щомісяця. "До лютого загальна переплата за газ за ці два роки (з моменту укладення останніх контрактів) досягне $12 млрд.", - зазначив він.
По суті Янукович підтвердив намір відмовитися від планованого підвищення ціни на газ для населення на 50%. "Що стосується питання тарифів для наших громадян, ми бачимо, що далі підвищувати нема куди. Ми не можемо перекладати цю проблему на громадян, тому ми не стали підвищувати тарифи на 50%, як цього вимагав Міжнародний валютний фонд. Але далі так тривати ситуація не може", - сказав глава держави.
Поки ж Україна викручується, наприклад, за рахунок часткового переходу на оплату російського газу в рублях. Перша така оплата у розмірі 7,2 млрд. російських рублів вже була проведена. Експерти вважають, що рублі уряд позичив у одного з великих російських банків - ВТБ або Сбербанку Росії, проте офіційно ця інформація досі не підтверджена.
Тим часом голова Національного банку України Сергій Арбузов заявив, що в 2012 році Україна має намір зробити рубль резервною валютою. Враховуючи, що підвищення тарифів на газ є однією з умов отримання чергового траншу Міжнародного валютного фонду (МВФ), деякі експерти вважають, що Україна може змінити кредитора з МВФ на РФ.
Станіслав Погорілов
За матеріалами:
ЛігаБізнесІнформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас