Клименко: У 2012 р. обсяг автоматичного відшкодування ПДВ складе 20 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Клименко: У 2012 р. обсяг автоматичного відшкодування ПДВ складе 20 млрд грн

Казна та Політика
407
Обсяг автоматичного відшкодування податку на додану вартість (ПДВ) в 2012 р. складе 20 млрд грн. Про це в інтерв'ю виданню "Коммерсант-Украина" заявив голова Державної податкової служби України (ДПСУ) Олександр Клименко.
"20 млрд грн. Мені дуже відрадно говорити про те, що цього року ми відшкодували майже в два рази більше, ніж у минулому", - відповів Клименко на питання про прогнози щодо обсягу автоматичного відшкодування ПДВ на наступний рік.
Що стосується питання про збільшення обсягу експортних операцій, то глава ДПСУ сказав: "І це теж. Але і доходи бюджету зросли - не було б їх, ці суми просто нізвідки було б узяти. Крім того, сьогодні немає приросту старих боргів. І іноземні інвестори, і великий, і дрібний бізнес вчасно отримують поточне відшкодування".
Зазначимо, що Кабінет міністрів України планує в 2012 р. отримати ПДВ майже на 16,% більше, ніж у 2011 р. - 145 млрд 528,4 млн грн. Такі дані містяться в державному бюджеті на 2012 р. Планується, що ПДВ з вироблених в Україні товарів складе 90,794 млрд грн, бюджетне відшкодування ПДВ - 47,993 млрд грн, ПДВ із ввезених в Україну товарів - 101,995 млрд грн, ПДВ, що сплачується до бюджету переробними підприємствами за реалізовані ними молоко тощо - 732 млн грн. З вироблених в Україні підакцизних товарів Кабмін планує отримати 32,639 млрд грн акцизного податку, з ввезених на митну територію України - 9,084 млрд грн.
Нагадаємо, на початку грудня Держказначейство повідомило, що в Україні за 11 місяців 2011 р. відшкодовано ПДВ на суму 39 млрд 434,1 млн грн, в тому числі, відбулося автоматичне відшкодування ПДВ 297 платникам на суму 13 млрд 823,5 млн грн, з них в листопаді 2011 р. - 220 платникам на 1 млрд 693,3 млн грн.
У листопаді Президент України Віктор Янукович на засіданні українсько-литовського економічного форуму повідомив, що на сьогоднішній день близько 70% українських підприємств-експортерів отримують автоматичне відшкодування ПДВ, і цей показник буде збільшуватися.
Звертаючись до Президента Литовської Республіки Далі Грібаускайте, Янукович підкреслив: "Під час нашої першої зустрічі, пан Президент, я обіцяв, ... що ми будемо реформувати нашу податкову систему, і ця реформа буде спрямована на лібералізацію податкової політики в державі не тільки по відношенню до наших підприємств, українських, а й по відношенню до інвесторів, або власників підприємств, приватних підприємств, які володіють тут корпоративними правами. Йдеться про відшкодування податку на додану вартість. Ми все-таки встановили критерії, які повинні досягати ці підприємства, і при досягненні цих критеріїв ПДВ повертається автоматично. Близько 70% сьогодні підприємств-експортерів - вони працюють вже в системі автоматичного погашення ПДВ. Звичайно, ми нарощуємо кількість цих підприємств", - сказав Президент.
Також, за його словами, росте і рівень детінізації і дерегуляції найрізноманітніших процесів у державі, що "дуже болісно", оскільки прямо пов'язане з корупцією в дуже різних напрямках. "Тим не менш, цей процес йде, і в усіх державних установах без винятку поставлено завдання, і ми бачимо, що кількість регуляторних актів вже зараз значно знижено, а тенденція до зниження їх в Україні очевидна. Ми поставили завдання до 90% ... скоротити (кількість) різних регуляторних актів, але відразу, звичайно, це не вдасться зробити", - сказав Янукович.
Нагадаємо, раніше ДПСУ повідомляла, що в Україні за 9 місяців 2011 р. сплата ПДВ, порівняно з торішніми показниками, збільшилася на 60,8% - до 57 млрд грн. На думку Клименка, позитивна динаміка сплати ПДВ пов'язана, в першу чергу, з новаціями в адмініструванні цього податку. "Велика частина нововведень з розвитку електронних сервісів, підвищення якості обслуговування стосувалася, головним чином, платників ПДВ. Це була наша основна цільова аудиторія, з якою ми працювали наполегливо і старанно", - відзначив раніше Клименко.
У 2010 р. до загального фонду державного бюджету було виплачено понад 53,6 млрд грн податку на додану вартість (ПДВ), що на 7,7 млрд грн більше, ніж у 2009 р. Середньомісячний збір податку в останньому кварталі 2010 р. на 27,1% перевищив відповідний показник за III квартал, на 55,1% - II квартал і на 92,8% - I квартал 2010 р.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас