ЗМІ: Перехід на оплату за газ в рублях лобіювали російські банки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЗМІ: Перехід на оплату за газ в рублях лобіювали російські банки

Валюта
580
Схему оплати за газ рублями лобіювала група російських банків, представлених в Україні. Про це повідомляє "Газета по-українськи", спираючись на дані власного розслідування. За інформацією видання, "господарі банків спеціально з цього приводу приїжджали до Києва і шукали зустрічі з президентом і прем'єр-міністром".
"Провал газових переговорів у Москві, який фактично став початком великих проблем в українській економіці, в грудні приніс Росії додаткові дивіденди. Йдеться про нову форму оплати за імпортований Україною газ - російськими рублями", - пише видання.
На думку опитаних виданням експертів, рішення про перехід в оплаті за газ з доларів на рублі обіцяє північному сусіду політичні дивіденди. "Росії важливо перевести якомога більше розрахунків з країнами СНД в рублі. Таким чином, підвищуючи попит на російську валюту та зменшуючи - на долари. Цей крок підвищить інвестиційну привабливість Росії", - вважає керівник інформаційно-аналітичного центру "Форекс-Клуб" Микола Івченко. Водночас для нас він обернеться серйозними збитками. "Звідки Україна візьме необхідні рублі, не маючи позитивного торговельного сальдо? Адже, за статистикою, від'ємне сальдо в даний час становить 8 мільярдів доларів, - цитує "Газета по-українськи" президента Асоціації українських банків Олександр Сугоняко. - Таким чином, замість МВФ Україна отримає іншого кредитора - Російську Федерацію".
"Одним з ініціаторів переходу з доларів на рублі експерти вважають російський "Альфа-Банк", - стверджує видання. Подібним чином ця фінансова структура намагається закрити дефіцит коштів, що виник внаслідок величезних резервів під так звані проблемні кредити. До певного часу фінансові проблеми української "дочки" "Альфа-банку" покривав материнський банк в Москві. Потім російське керівництво вирішило змінити менеджмент, направивши до Києва свою людину, але швидкого успіху не досягла: проблеми тривали. "Саме тоді і з'явилася ідея - замаскувати вирішення фінансових проблем політичними гаслами, в дусі модної тепер російсько-української дружби", - зазначає "Газета по-українськи".
Як повідомлялося, 5 грудня Газпром і Нафтогаз України підписали доповнення до чинного контракту купівлі-продажу газу, яке дозволяє НАКу оплачувати постачання російського палива в російських рублях. У грудні НАК "Нафтогаз України" вперше частково розплатилася в рублях за російський газ, перерахувавши Газпрому за листопадові поставки 210 мільйонів доларів і 7,2 мільярда рублів.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас