Терьохін: Рада повернула корупційну бартерну схему — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Терьохін: Рада повернула корупційну бартерну схему

Казна та Політика
1160
Дозволивши частково платити податки в Україні в натуральній формі, Верховна Рада тим самим збільшила ймовірність здійснення корупції, фактично повернувши в економіку поняття бартеру.
Таку думку в коментарі ZN.UA висловив колишній голова парламентського комітету з питань податкової та митної політики народний депутат Сергій Терьохін, коментуючи прийнятий парламентом закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України" (про деякі питання сплати податків в умовах дії угоди про розподіл продукції).
Зокрема законом (реєстр. №9358) дозволяється інвестору "при виконанні угод про розподіл продукції при користуванні надрами, передавати частину прибуткової продукції в рахунок сплати податків, тобто платити податки в натуральній формі".
При цьому право визначати механізм такої сплати податків надається Кабінету міністрів України.
Терьохін пояснив, що, по суті, цей закон стосується і чорноморського шельфу, і титану, і найбільших в Європі уранових покладів. "Держава віддає в концесію свої природні копалини, і за це розраховує отримати певну суму грошей. А в цьому законі дивна річ - виходить, що компанія, яка отримала в концесію природні копалини, може платити податки цими ж копалинами. Таким чином, тепер бюджет держави буде отримувати податки не грошима, а, припустимо, - вугіллям, газом або нафтою, мінеральною водою, золотом, а може отримувати титаном. Напевно, це дуже зараз потрібно уряду?.. Адже виплатити цими натуральними продуктами людям зарплату навряд чи вдасться. Тому доведеться ці копалини продати. А продати - куди, і навіщо взагалі? Адже уряд не комерційна організація, щоб займатися цими махінаціями, і за якою ціною", - заявив він.
За словами Терьохіна, якраз на цьому етапі - визначення ціни - і виникає ефект корупції. Оскільки незрозуміло, за якою саме ціною потрібно прийняти від компаній цю продукцію в якості податків. "У нормальній ситуації, КМУ, якщо потрібні йому ці продукти, він отримує гроші податками, оголошує тендер і купує їх у того, хто запропонує кращі умови. А в цьому ж випадку уряд прив'язаний до ціни постачальника-концесіонера, і закон про тендери не працює", - пояснив політик.
Ще один нюанс, додав він, - податковий: якщо уряду платити податки в натуральній формі, то тоді за іншими статтями ПК ці операції повинні обкладатися податками. "Таке враження, що закон писали досить недалекі, але доволі жадібні люди. Причому якщо подивитися на історію його прийняття, він "просвистів" просто в порушення всіх регламентних норм... Тож це ще раз підтверджує тезу, що "про що б уряд не говорив, завжди мова йде про особисті гроші", - резюмував Терьохін.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас