Янукович: ГТС Україна буде знецінюватися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович: ГТС Україна буде знецінюватися

Енергетика
1005
Україна втрачає обсяги прокачування газу через будівництво газопроводів Північний потік і Південний потік, заявив Президент України Віктор Янукович в інтерв'ю, яке публікує газета Известия в п'ятницю.
"Перша черга Північного потоку вже побудована. Це означає, що ми втрачаємо обсяги прокачування газу. Почав будуватися Південний потік. У Сербії вже зданий в експлуатацію перший об'єкт - газові сховища. Виходячи з цього, українська газотранспортна система буде девальвуватися в економічному і політичному плані", - повідомив Янукович.
У той же час, відзначив президент України, необхідна модернізація ГТС країни, на яку потрібно близько $5-7 млрд. Оскільки Україна не має можливості самостійно профінансувати її ремонт, то керівництво країни прийняло рішення повернутися до переговорів 2003 року та створити газотранспортний консорціум, підкреслив він.
"Україна пішла на це заради модернізації та технічної стійкості нашої труби", - зазначив Янукович. За його словами, в основу концепції переговорів з Росією і Європою покладені плани щодо заміни газокомпресорних станцій на електричні для збільшення пропускної спроможності і потужності, а також будівництво додаткових газопроводів.
Янукович зазначив, що питання отримання знижки на газ залишається центральним для розвитку країни та її економіки. Президент України підкреслив, що переговори, які йдуть із Росією протягом останніх двох років, увійшли в активну фазу на початку вересня. Минулого вівторнка, уточнив він, обговорення продовжилося на рівні президентів і прем'єрів двох країн.
"Україна вимагає зниження ціни газу до $250 за тисячу кубометрів", - пояснив Янукович. Крім того, додав він, ведуться переговори про збереження обсягів прокачування газу і в перспективі - про їх збільшення.
Як зауважив президент України, у середу міністр палива та енергетики Юрій Бойко і міністр юстиції Олександр Лавринович разом з групою технічних експертів залишилися в Росії і продовжили переговори. "Будемо вірити в те, що все закінчиться компромісним рішенням і кожна зі сторін піде на поступки", - заявив В.Янукович.
У той же час президент України повідомив, що, якщо сторонам не вдасться домовитися про зниження ціни на газ, то керівництво країни не буде підвищувати тарифи на комунальні послуги для населення. "Ми не будемо перекладати цей тягар на українських споживачів. Далі підвищувати тарифи просто нікуди. Ми не будемо збільшувати ціну газу на 50%, як того вимагав МВФ", - пообіцяв Янукович.
Нагадаємо, 19 грудня глава адміністрації Президента України Сергій Льовочкін заявив, що заповнення газопроводу Південний потік газом зробить збитковою українську газотранспортну систему.
Раніше Янукович заявляв, що Україна продовжить модернізацію своєї газотранспортної системи за фінансової підтримки Євросоюзу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас