Експерт: Без отримання контролю над ГТС Росія не захоче знизити ціну на газ для України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Без отримання контролю над ГТС Росія не захоче знизити ціну на газ для України

Енергетика
213
Росія за будь-яких умов прагне отримати контроль над українською газотранспортною системою, без ГТС Росія не захоче переглянути газові контракти і знизити ціну до 250 дол. за тисячу кубометрів, принаймні до Нового року. Таку думку висловив голова Комітету енергетичної незалежності України, експерт з енергетичних питань Іван Надєїн, прокоментувавши хід газових переговорів України і РФ.
"Чинний газовий контракт абсолютно влаштовує "Газпром", так ще навесні, коли почалися переговори, було цілком очевидно, що поспішати знижувати ціну на "блакитне паливо" Росія не буде. Виняток зроблять лише в тому випадку, коли Україна піде на максимально можливі поступки... Офіційна Москва відкрито заявляє, що її цікавить лише контроль над українською газотранспортною системою. Однак досвід Білорусі, яка обміняла свою ГТС на дешевий газ, свідчить, що ця схема не є оптимальною", - вважає експерт.
За словами Надєїна, Росія з 2015 р. планує підвищення внутрішніх цін на газ до рівня рівнодохідності з експортними. "Відповідно, навіть якщо ми, як і Білорусь, здамо свою ГТС, ціна на газ через 3 роки знову почне підвищуватися. При цьому потрібно розуміти, що вартість української газотранспортної системи (без газосховищ) повинна скласти не менше 50 млрд дол. (З розрахунку "Белтрансгазу" в 5 млрд дол., пропускна здатність якого в 10 разів менша від української ГТС). І втратити такий актив в обмін на тимчасову знижку на газ буде вкрай невигідно", - зазначає голова Комітету енергетичної незалежності України.
Виходячи з показників енергоємності українського ВВП і рівня використання місцевих видів палива, Україна має величезний потенціал скорочення споживання "блакитного палива". "Вирішення газової проблеми знаходиться не в Росії, а в Україні. Звичайно, вона формувалася роками і за кілька місяців кардинально змінити ситуацію неможливо. Але те, що ми бачимо зараз, дуже схоже на бажання перекласти свою важку ношу на чужі плечі. Наприклад, в Україні діє Державна програма енергоефективності на 2010-2015 рр.., виконання якої дозволить зменшити споживання газу на 20%. Але вона не виконується і заявлені цілі не будуть досягнуті... Напевно, вигідніше їздити до Москви і просити чергову знижку на газ. І таких прикладів безліч: бездумна газифікація з річним бюджетом 1,5-2 млрд грн, відновлювана енергетика з 1% в енергетичному балансі України тощо", - сказав Іван Надєїн.
Тому, за словами експерта, єдиний можливий рецепт виходу з газової кризи - максимальне заміщення імпортних енергоносіїв власними. "Дешевим газ не буде. Україна може тільки отримати тимчасове ослаблення на 3-5 років, але великою ціною. Однак потім знову доведеться вирішувати свої хронічні проблеми, про які зараз, на жаль, мало хто думає", - прогнозує він.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас