"Нафтогаз" вивчає можливість здачі в оренду ПСГ компаніям, що видобувають газ в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" вивчає можливість здачі в оренду ПСГ компаніям, що видобувають газ в Україні

Енергетика
138
Національна акціонерна компанія (НАК) "Нафтогаз України" вивчає можливість здачі в оренду підземних сховищ газу (ПСГ) компаніям, які будуть видобувати газ в Україні, повідомив заступник голови НАК Вадим Чупрун.
"Відзначу також, що ми ведемо переговори не тільки з приводу співпраці у сфері видобутку нетрадиційних джерел вуглеводнів, а й в інших сферах. Зокрема компанія ExxonMobil проявила інтерес до використання наших газових сховищ", - сказав він в інтерв'ю виданню "Экономические известия", яке буде опубліковано в п'ятницю.
За його словами, видобутий найбільшими світовими компаніями на українській території газ може зберігатися в ПСГ і потім поставлятися європейським споживачам.
"Мова йде про можливу їх оренду в майбутньому, для подальших поставок газу, в тому числі і сланцевого газу українського видобутку, європейським споживачам. Треба ж їм буде його десь зберігати. І ми їм таку можливість надамо", - додав В. Чупрун.
Заступник голови "Нафтогазу" нагадав, що держхолдинг активізував співпрацю з провідними іноземними компаніями - ExxonMobil, Chevron, Halliburton, Total, RWE, Eni і StatOil в сфері видобутку нетрадиційних вуглеводнів.
Він підкреслив, що 2011 рік став проривом для України у вивченні сланцевого газу - з низкою компаній підписані угоди про конфіденційність, співробітництво, а також по територіях інтересів.
Як повідомлялося, в різні роки про свою зацікавленість у зберіганні газу в українських ПСГ висловлювала Gaz de France (Франція), PGNiG (Польща), Vemex (Чехія) та Білорусь.
Україна має 13 ПСГ загальною активною ємністю понад 31 млрд куб. м.
Дванадцять сховищ і систему магістральних газопроводів експлуатує "Укртрансгаз", ще одне сховище - ДАТ "Чорноморнафтогаз" (АРК), 100% акцій якого належить НАК.
"Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни, є монополістом з транзиту і зберігання природного газу в підземних сховищах, а також з транспортування нафти трубопровідним транспортом по території України.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас