Міллер: Підписання з Україною додаткової угоди щодо газу можливе в 2012 р — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міллер: Підписання з Україною додаткової угоди щодо газу можливе в 2012 р

Енергетика
453
Підписання додаткової "газової угоди" з Україною можливо, швидше за все, в 2012 р., заявив сьогодні глава "Газпрому" Олексій Міллер. "Я вже говорив, що до кінця року "новорічних подарунків" не буде. Є розуміння, що ми не будемо укладати новий контракт. У будь-якому випадку мова йде про діючі старі контракти від 2009 р. Старе прекрасне", - сказав він, не виключивши підписання додаткової угоди в новому році.
Міллер також зазначив, що переговори з українською стороною йшли протягом останніх місяців практично щодня. "Залишилися ще принципово відкриті питання, про які знає українська сторона. Будемо сподіватися на досягнення взаємовигідного рішення", - сказав він.
Відповідаючи на запитання, чи допускає "Газпром" участь Європи в обговорюваному зараз газотранспортному консорціумі з управління українською ГТС, Міллер сказав: "Коли підпишемо договір, тоді побачимо".
В останні дні українська та російська сторони дали зрозуміти, що російський газ для України в наступному році, ймовірно, буде коштувати не менше 400 дол за тисячу кубометрів. Це може означати, що на українсько-російському газовому фронті, де анонсувалася близька "мирна угода", виникли певні ускладнення.
12 грудня Міллер після зустрічі з міністром енергетики України Юрієм Бойком заявив, що "Газпром" і "Нафтогаз" не підпишуть угоду про нові ціни на російський газ для України до кінця грудня 2011 р. "Новорічних подарунків не буде", - зазначив Міллер.
20 грудня в Москві відбулися переговори на рівні президентів і прем'єр-міністрів країн. Очікувалося, що сторони домовляться про знижку для України, однак Віктор Янукович і Микола Азаров повернулися з Москви ні з чим.
Вчора під час підсумкової прес-конференції Янукович заявив, що для України сьогодні ціна газу складає 415 дол./1000 куб. м з урахуванням знижки на газ 100 дол. "Ціна на газ в Україні 515 дол, а з урахуванням Харківської знижки 415 дол... Україна не може платити більше ніж 250 дол. Ми хочемо, щоб був створений газотранспортний консорціум і ми б розділили відповідальність за роботу газотранспортної системи (ГТС) між Україною, Росією та Європою. Природно, ми ведемо переговори про модернізацію, про збереження обсягів прокачування газу і з можливістю збільшення обсягів прокачування, бо із закриттям АЕС (у Європі) обсяги споживання газу будуть зростати" , - сказав Янукович.
Перед цим голова фракції Партії регіонів у Верховній Раді України (ВР) Олександр Єфремов повідомив, що Україна не може погодитися на низку вимог РФ в газових переговорах. "Переговори продовжуються, вони йдуть в досить жорсткій атмосфері, і є питання, на які наша сторона піти не може", - зазначив він.
Більше того, увечері 21 грудня Азаров зібрав уряд на позачергове засідання з метою розгляду проекту держбюджету на 2012 р. У підсумку Кабмін затвердив проект документа з прогнозованою ціною газу 416 дол за тисячу кубометрів. До цього уряд деякий час відтягував розгляд держбюджету у ВР, оскільки сподівався, що ціну вдасться знизити до 250 дол за тисячу кубометрів. Однак було сказано, що в разі подальших успішних переговорів про зниження цін на газ для України, ВР може переглянути держбюджет на наступний рік пізніше.
Джерела агентства Reuters в українському уряді вчора відзначили, що вартість російського газу для України вже в січні 2012 р. може підвищитися до 485 дол за тисячу кубометрів.
Вже сьогодні Бойко заявив, що Україна має намір в 2012 р. знизити споживання газу до 44-46 млрд кубометрів з 54 млрд в 2011 р. "Якщо ще недавно споживання Україною палива було на рівні 64 млрд кубометрів, то в цьому році воно впало до 54 млрд. У наступному році плануємо зменшити обсяги споживання ще на 8-10 млрд", - сказав Бойко. При цьому він додав, що при виконанні цих планів обсяг власного видобутку та імпорту газу сумарно перевищать потреби країни.
Тема скорочення споживання газу піднімається вже не вперше. У серпні Азаров заявляв, що Україна має намір протягом найближчих років утричі скоротити закупівлю газу в Росії. Ця заява прем'єра стала продовженням заяви Бойка про те, що Кабмін планує за п'ять років збільшити видобуток газу в Україні до 27 млрд куб. м. Тим часом, за сім місяців цього року обсяг видобутку природного газу скоротився на 1,1 млрд кубометрів.
Як повідомляв раніше Бойко, в країні реалізується державна програма, спрямована на збільшення видобутку власного газу до 27 млрд куб. м в 2017 р. Він також повідомив, що в 2012 р. Україна зменшить споживання газу на 8-10 млрд куб. м, а до 2017 року вийде на споживання лише 12 млрд куб. м блакитного палива з Росії.
Газове питання в російсько-українських відносинах увійшло в особливо гостру фазу на початку вересня 2011р. у зв'язку з запланованим зростанням цін на газ. Спочатку Міністерство енергетики України заявило про намір знизити обсяг закуповуваного в Росії газу. У відповідь на це Газпром нагадав, що за умовами контракту Київ зобов'язаний сплатити мінімум 33 млрд куб. м газу незалежно від того, скільки поставить йому російська компанія. Росія не раз підкреслювала, що перегляд контрактів можливий лише при злитті "Нафтогазу" з Газпромом, що, на думку експертів, призведе до встановлення контролю над українською компанією та ГТС.
Газпром і НАК "Нафтогаз України" 19 січня 2009 р. підписали два контракти: купівлі-продажу на період 2009-2019 рр.. і про об'єми та умови транзиту природного газу через територію України на період 2009-2019 рр.. Контракт на постачання газу передбачає щоквартальну формульну зміну ціни.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас