Один з найбільших хедж-фондів загрожує Греції позовом у разі великих втрат при реструктуризації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Один з найбільших хедж-фондів загрожує Греції позовом у разі великих втрат при реструктуризації

Казна та Політика
370
Один з найбільших європейських хеджевих фондів Vega Asset Management загрожує політикам позовами в тому випадку, якщо втрати його клієнтів під час обговорюваної реструктуризації виявляться занадто великими, пише газета Financial Times.
Раніше цього місяця керівництво фонду попередило своїх інвесторів, що всерйоз розглядатиме можливість подачі судових позовів, якщо мова зайде про списання більш ніж половини вартості грецьких держоблігацій.
Vega, який колись входив до спеціально створеного комітету, відповідальний за переговори між інвесторами та урядом Греції, в даний час покинув комітет.
"Vega вважає, що, враховуючи нинішню позицію офіційних осіб, добровільний обмін облігацій, який передбачає списання чистої дисконтованої вартості (NPV) на рівні 50% або менше, бачиться малоймовірним результатом, - йдеться в посланні одного з керівників фонду Хесуса Саа Рекуехо. - Vega вважає за необхідне почати вивчення всіх доступних законних способів протестувати і протидіяти обміну, що передбачає списання NPV у розмірі більше 50%".
Участь приватних інвесторів у порятунку Греції є однією з ключових умов надання країні міжнародного пакету допомоги обсягом 130 млрд євро. 50%-ве списання номінальної вартості грецьких держоблігацій, що перебувають на руках у приватних інвесторів, як очікується, дозволить скоротити обсяг держборгу країни майже на третину - на 100 млрд євро з 350 млрд євро.
Європейські лідери сподіваються завершити процес обміну держоблігацій на нові з меншою номінальною вартістю до кінця року. Наприкінці березня Греції потрібно погашати держбонди на 14,4 млрд євро, проте політики прагнуть завершити всі формальності заздалегідь, щоб країні не довелося виплачувати всю суму цілком.
Хоча в цілому згоду приватних інвесторів на обмін держоблігацій отримано, каменем спотикання, як водиться, стали деталі угоди. Приватні власники грецьких держоблігацій побоюються, що списання 50% номінальної вартості може означати в остаточному підсумку більш ніж 50%-ві реальні втрати по інвестиціях.
Міністр фінансів Греції Евангелос Венізелос раніше на цьому тижні заявив, що остаточна угода вже дуже близько, проте джерела, близькі до учасників переговорів, кажуть, що справа йде не зовсім так. Зокрема, поки немає конкретних домовленостей про розмір купона за 30-річними облігаціями.
Крім того, фонди, в тому числі Vega, висловлюють невдоволення негнучкою, на їхню думку, позицією представників офіційних Афін, а також міжнародних парламентерів від Міжнародного валютного фонду і Євросоюзу.
Втім, враховуючи поступки, на які грецька влада вже погодилися піти, претензії приватних інвесторів виглядають не цілком обґрунтованими.
Серед іншого, приватним інвесторам вдалося домогтися від грецької влади зобов'язання розміщувати нові облігації відповідно до законів Великобританії, що захистить їхніх власників від нових нав'язаних урядом втрат.
Крім того, пріоритетність виплат за новими держоблігаціями буде прирівняна до пріоритетності позик від ЄС, що на практиці означає, що у випадку дефолту уряди країн єврозони, що беруть участь у порятунку Греції, понесуть такі ж втрати, як і приватні інвестори.
В даний час передбачається, що приватні власники держоблігацій отримають 15% від їх номінальної вартості у вигляді разової грошової виплати, а ще 35% номінальної вартості будуть обміняні на нові держоблігації з терміном обігу 30 років. Купон нових паперів буде встановлений імовірно в діапазоні 4,5-5,5%. Раніше МВФ прогнозував купон на рівні 4%.
Фахівці МВФ раніше неодноразово попереджали, що обмін буде мати економічний сенс тільки при майже поголовній участі приватних інвесторів, таким чином, непримиренна позиція Vega може серйозно нашкодити всьому переговорному процесу і поставити під загрозу участь в обміні багатьох інших приватних інвесторів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас