Мінфін відмовився від підвищення ставок за валютними ОВДП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін відмовився від підвищення ставок за валютними ОВДП

Фондовий ринок
182
Обсяг продажів валютних облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП) на третіх в історії первинних аукціонах у середу впав у 4,7 рази - до $17,44 млн, оскільки Мінфін відмовився підвищувати прибутковості відсікання.
Як сказано в повідомленні Мінфіну, ставка розміщення 6-місячних ОВДП коливалася в межах 8,9-9% річних, 9-місячних - 8,75% 12-місячних - 9-9,3% річних.
При цьому середньозважені ставки зросли за 9-місячними паперами - з 8,61% до 8,75% річних, 12-місячними - з 9,06% до 9,17% річних.
Продавець задовольнив 7 з 15 заявок, тоді як напередодні - 9 з 10 заявок, продавши 6-місячні папери на $1,63 млн, 9-місячні - на $2,63 млн і 12-місячні - на $13,18 млн.
Як і напередодні, ще два аукціони з розміщення 3 та 5-річних ОВДП і п'ять аукціонів з розміщення ОВДП з валютною прив'язкою строком 13 і 18 місяців, 3, 5 і 10 років завершилися безрезультатно, так як попит на них відсутній.
Верховна Рада прийняла закон про можливість випуску валютних ОВДП 9 грудня, через два дні після внесення його до парламенту урядом. Мінфін пояснив необхідність його прийняття нестабільністю на світових фінансових ринках, яка призвела до значного подорожчання зовнішніх комерційних позик для України. Нові облігації можуть оплачуватися і погашатися у валюті, як і відсотковий дохід за ними, в той же час операції з ними на вторинному ринку здійснюються в гривні.
Перші первинні аукціони з розміщення валютних ОВДП пройшли 16 грудня. На них були продані річні папери ("найкоротші" з виставлених на продаж) під 8-9,3% річних на загальну суму $227,2 млн.
На других аукціонах 20 грудня Мінфін уперше запропонував дисконтні 6-ти і 9-місячні облігації, обсяг продажів склав $82,49 млн.
ОВДП з валютною прив'язкою були запущені на ринок на початку жовтня. Вони оплачуються і погашаються у гривні, але при погашенні враховується зміна курсу гривні до долара з моменту розміщення (індексація номінальної вартості такої облігації здійснюється на дату її погашення відповідно до зміни середньозваженого курсу гривні до долара США на міжбанківському ринку за календарний місяць, що передує первинному розміщенню і погашенню облігацій). При цьому в разі зміцнення курсу гривні до долара номінальна вартість індексуватися не буде, а виплата купона здійснюється раз на півроку і без урахування зміни курсу гривні до долара.
Цей інструмент був цікавий банкам з іноземним капіталом для формування резервів за валютними зобов'язаннями, які раніше формувалися у валюті, і які тепер Нацбанк зобов'язав формувати у гривні. Дебютне розміщення нових ОВДП строком від 3 років і вище відбулося 4 жовтня. З того часу Мінфін залучив близько 7 млрд грн, проте останнє результативне розміщення пройшло 18 листопада. У результаті Мінфіну довелося минулого тижня вперше запропонувати ринку ОВДП з валютною прив'язкою строком 13 і 18 місяців, що дозволило залучити ще 1,1 млрд грн.
Міністерство вже оголосило про проведення позапланових аукціонів з розміщення валютних ОВДП та ОВДП з валютною прив'язкою 22 грудня.
Уряд планує в 2011 році розмістити ОВДП на суму 45,6 млрд грн. Обсяг продажів ОВДП з початку року без урахування валютних облігацій досяг 27,1 млрд грн, а з урахуванням капіталізації НАК "Нафтогаз України" і підконтрольних державі банків випуск ОВДП з початку року склав 44,3 млрд грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас