Янукович: Україна хоче отримати європейську ціну газу мінус 100 дол. за харківські угоди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович: Україна хоче отримати європейську ціну газу мінус 100 дол. за харківські угоди

Енергетика
4445
Україна наполягає на зниженні ціни російського газу для країни до рівня європейської ціни зі збереженням додаткової знижки в $100 за 1000 куб. м з урахуванням укладених у 2010 році харківських угод про продовження перебування Чорноморського флоту, заявляє президент України Віктор Янукович.
"Ми бачимо наш національний інтерес у зниженні ціни на газ до рівня європейського, тобто нам потрібна ціна європейська, справедлива, а з урахуванням того, що ми уклали харківську угоду, ми будемо вимагати, і будемо мати таку можливість знизити від цього рівня на $100. Ось таку ціну ми хочемо отримати для України", - сказав він на прес-конференції в Києві в середу.
За його словами, ціна на газ не повинна перевищувати $250 за 1000 куб. м, тоді як зараз вона становить $515 за 1000 куб. м, а з урахуванням знижки - $415 за 1000 куб. м.
У той же час президент не зміг спрогнозувати, якою буде ціна на газ за підсумками переговорів.
В.Янукович нагадав, що щомісячно Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" платить за газ близько $1 млрд, збираючи зі споживачів $500 млн, а решту суми або вилучає з фінансової системи країни, або бере в борг.
Президент додав, що при сьогоднішній ціні на газ українські виробники неконкурентоспроможні порівняно не лише з російськими та білоруськими, але європейськими, оскільки платять відповідно на $300 і $100 за 1000 куб. м більше.
За його словами, в країні також відсутня можливість підвищення тарифів на газ та житлово-комунальне господарство для населення.
"Ми бачимо, що далі підвищувати нікуди. Ми не можемо сьогодні перекладати цю проблему на наших громадян. Тому ми не стали підвищувати тарифи на 50%, як це вимагав МВФ", - заявив В.Янукович.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас