Розписки йдуть у село — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розписки йдуть у село

Кредит&Депозит
966
ВР запропонувала законопроект, який дозволить впровадити механізм аграрних розписок. Згідно з очікуваннями депутатів, інструмент зможе принести селянам вже в перший рік роботи не менше 2-3 млрд. грн. кредитних коштів.
Регіонал Григорій Калетник і "литвинівець" Сергій Терещук зареєстрували у ВР законопроект №9610, який передбачає появу на ринку нового інструменту - аграрної розписки. Поки це "сира" ініціатива, але вона могла б полегшити життя в першу чергу дрібним і середнім фермерам, вважають учасники ринку. Адже запорукою виконання розписки стає вирощений урожай. Як відомо, фермерів та середніх сільгоспвиробників банки практично не кредитують, оскільки урожай як застава поки є слабкою мотивацією для фінустанов.
У цих умовах розписка буде дуже доречною тим, хто має потребу в ресурсах. "За розрахунками, економічна доцільність вже в перший рік впровадження аграрних розписок оцінюється в 2-3 млрд. грн. Для сільськогосподарських товаровиробників (додаткові кредитні ресурси). У перспективі аграрні розписки дозволять охопити близько 30% коштів від постачальників матеріально-технічних ресурсів, трейдерів, переробних підприємств, а також близько 5% коштів банківських структур. Тобто можна очікувати того, що введення в обіг аграрних розписок дозволить поступово наблизитися до 45-50 млрд. грн. на рік, які можуть бути залучені аграрними підприємствами за допомогою цього механізму", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.
Поки законопроект не голосувався і залишається незрозумілим механізм відповідальності за недотримання умов розписки, але експерти та гравці ринку оцінюють ініціативу позитивно. "Ми були б тільки раді впровадженню такого інституту. Цей досвід позитивно себе зарекомендував у Бразилії. Якщо він буде добре сприйнятий в Україні, можна очікувати, що під складські розписки може потрапити 20% від загального збору врожаю. Це приблизно $2 млрд. коштів, які можуть надійти в АПК", - вважає директор компанії NWG Ukraine Микола Горбачов.
Гендиректор Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа також схвалює інструмент розписок і вважає, що він буде більш жорсткий, ніж механізм форвардних закупівель. "Аграрна розписка дозволяє ресурсодавцю контролювати урожай. Йому не доведеться чекати рішення судів, якщо постачальник товару порушив умови розписки. Він може просто прийти і забрати заставну продукцію, а також простежити за її рухом", - сказав він.
Виходить, що аграрна розписка все ж більш вигідна ресурсодавцю. І як це сприйме фермер - велике питання. "Швидше за все, цей вид цінного паперу спіткає доля попередніх спроб введення вексельного обігу та складських свідоцтв на зерно. Досвід показує, що доступ до такої бази цінних паперів є технічно складним для більшості сільгоспвиробників, а безперечний перехід права власності без згоди боржника - практично неможливим" , - вважає Тетяна Кузьменко, партнер міжнародної юридичної групи AstapovLawyers.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас