Мінфін Фінляндії знизив прогноз зростання ВВП країни в 2012 році до 0,4% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін Фінляндії знизив прогноз зростання ВВП країни в 2012 році до 0,4%

Казна та Політика
204
Міністерство фінансів Фінляндії знизило прогноз зростання національної економіки на 2012 рік до 0,4% з колишніх 1,8% і висловило побоювання щодо настання рецесії вже в перші місяці року, йдеться в економічному прогнозі відомства, опублікованому у вівторок.
За підсумками поточного року зростання ВВП Фінляндії очікується на рівні 2,6%. На думку аналітиків Мінфіну країни, наступного року головним фактором в економіці стане внутрішній попит. Його скорочення може привести до посилення дисбалансів, що вимагатиме від влади стимулюючих заходів. У 2011 році зростання внутрішнього попиту оцінюється в 4%, проте прогноз на 2012 рік істотно менший - всього 0,3%. Скорочення попиту приведе до падіння обсягів виробництва до 0,4% з 1,7% за підсумками 2011 року.
"У 2012 році очікується також зростання безробіття, що досягне рівня 8,1%", - говорять експерти. При цьому в листопаді 2011 року безробіття перебувало на найнижчому за останні три роки рівні 6,2%.
Інфляція очікується в межах 2,7% - вище, ніж у низці інших європейських держав, проте нижче від показника 3,5% за підсумками поточного року. Держборг збільшиться до 45,6% від ВВП з 42,9%. "З урахуванням ймовірності настання рецесії і поточних низьких темпів зростання стан справ у сфері державних фінансів помітно ускладниться", - попереджає Мінфін.
При цьому значну роль у динаміці темпів економічного зростання Фінляндії в наступному році, на думку відомства, відіграватиме стан справ в економіках Росії, Німеччини і Швеції - найбільших торговельних партнерів. Їх зростання дозволить Фінляндії збільшити обсяги експорту та пом'якшити падіння власних темпів. Мінфін прогнозує збільшення ВВП Німеччини в 2012 році на 1%, Швеції - на 2%.
"Відчуття невизначеності, особливо щодо єврозони, яке стало з'являтися до кінця літа, мало на нас негативний вплив. З початку осені індикатори говорять про падіння активності в Фінляндії і по всій Європі", - констатує міністерство.
На минулому тижні фінський Центробанк також знизив прогноз зростання ВВП до 0,4%.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас