Газпром вичавлює з газових переговорів з Україною все можливе — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газпром вичавлює з газових переговорів з Україною все можливе

Енергетика
1323
Україна вже погодилася на пропозицію Росії створити консорціум на базі української газотранспортної системи, а головні розбіжності сторін зараз стосуються умов його створення.
Про це пише Комерсант-Україна з посиланням на власне джерело в департаменті нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Міністерства енергетики.
"Москва наполягає, щоб консорціум був виключно російсько-українським і вимагає законодавчих гарантій закріплення такого статусу. Ми ж хочемо, щоб в майбутньому третина консорціуму була продана європейській компанії. За 16,5% акцій повинні продати засновники консорціуму - Україна і Росія", - заявило джерело.
Також, за його словами, не вдається домовитися і про механізм вибору партнера. "Партнером ми хочемо бачити, скажімо, Shell або Exxon/Mobil, а не сателітів "Газпрому" в особі Rurhgas", - зазначив співрозмовник видання.
При цьому газета відзначає, що переговори з європейськими партнерами, схоже, поки що не велися. Зокрема, глава Shell в Україні Грехем Тайлі зазначив, що за його інформацією компанія такої пропозиції не отримувала.
У той же час джерело запевнило, що прогрес у переговорах з Росією є - на останніх зустрічах "Газпром" "почав погоджуватися" на участь у консорціумі європейського партнера, але не на умовах України. "Спочатку вони запропонували продати європейцям тільки 20%, потім намагалися різними способами закріпити свою чільну роль в об'єднанні. Таке враження, що "Газпром", розуміючи, наскільки тяжке становище України і наскільки нам невигідна чинна ціна газу, вичавлює з переговорів все можливе", - сказало джерело.
В "Газпромі" підтвердили інформацію з Міненерго. "Зараз мова йде про те, в якому форматі буде створений консорціум", - заявило виданню джерело в компанії.
Як відомо, сьогодні в Москві відбудуться переговори прем'єр-міністра України Миколи Азарова і його російського колеги Володимира Путіна про перегляд чинних газових угод. Україна домагається зміни договорів, укладених в січні 2009 року прем'єр-міністром Юлією Тимошенко, і зниження ціни газу. В "Газпромі" заявляли, що згодні на це тільки в разі створення газотранспортного консорціуму з управління українською ГТС з його участю.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас