Як в останній газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як в останній газ

Енергетика
751
Сьогодні в Москві пройдуть переговори прем'єр-міністра Миколи Азарова і його російського колеги Володимира Путіна про перегляд чинних газових угод. Україна домагається зміни договорів, укладених в січні 2009 року прем'єр-міністром Юлією Тимошенко, і зниження ціни газу. В "Газпромі" заявляли, що згодні на це тільки в разі створення газотранспортного консорціуму з управління газотранспортною системою України (ГТС) з його участю (в останній раз повідомляв про це 6 грудня).
Напередодні переговорів Азаров заявив, що сподівається на перегляд угод з РФ. "Для нас дуже важливо домовитися. Починається новий рік, і ми хочемо увійти в нього з нормальними цінами, які не підривають нашу економіку", - заявив він. Прем'єр підкреслив, що переговори з Росією проходять складно, але, за його словами, в останні дні - більш інтенсивно. "Як ви знаєте, наші міністри зустрічалися неодноразово, і є надія, що в найближчі дні ми виробимо компромісне рішення", - сказав Микола Азаров.
Україна вже погодилася на пропозицію створити консорціум на базі ГТС, а головні розбіжності сторін зараз стосуються умов його створення, говорить джерело в департаменті нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Міненерго. "Москва наполягає, щоб консорціум був виключно російсько-українським і вимагає законодавчих гарантій закріплення такого статусу, - розповів співрозмовник.- Ми ж хочемо, щоб в майбутньому третина консорціуму була продана європейській компанії. За 16,5% акцій повинні продати засновники консорціуму - України і Росія". Не вдається домовитися і про механізм вибору партнера. "В якості нього ми хочемо бачити, скажімо, Shell або Exxon/Mobil, а не сателітів "Газпрому" в особі Rurhgas", - говорить співрозмовник. Втім, переговори з європейськими партнерами, схоже, поки що не велися. Зокрема, глава Shell в Україні Грехем Тайлі в інтерв'ю зазначив, що за його інформацією компанії такої пропозиції зроблено не було.
Прогрес у переговорах з Росією є, запевняє співрозмовник - на останніх зустрічах "Газпром" "почав погоджуватися" на участь у консорціумі європейського партнера, але не на умовах України. "Спочатку вони запропонували продати європейцям тільки 20%, потім намагалися різними способами закріпити свою чільну роль в об'єднанні. Таке враження, що "Газпром", розуміючи наскільки тяжке становище України і наскільки нам невигідна діюча ціна газу, вичавлює з переговорів все можливе", - говорить джерело.
Досі в "Газпромі" давали зрозуміти, що сторони далекі від досягнення компромісу. Минулого тижня голова правління компанії Олексій Міллер заявляв, що до кінця грудня угоду швидше за все не укладуть. "Новорічних подарунків не буде", - сказав він. Але вчора в компанії підтвердили інформацію Міненерго. "Зараз мова йде про те, в якому форматі буде створений консорціум", - заявило джерело в компанії.
Вчора президент Віктор Янукович на прес-конференції за підсумками саміту Україна-ЄС також говорив про участь ЄС в газотранспортному консорціумі. "Ми пропонуємо і Росії, і Європі створити спільний газотранспортний консорціум і взяти на себе це зобов'язання - прокачування гарантованих обсягів газу для збереження в належному стані газотранспортної системи", - заявив президент.
Консорціум дуже невигідний Україні без участі ЄС, вважає член комітету Верховної ради з ПЕК Сергій Пашинський. "Це дуже великі ризики для країни. Уявіть, що завтра "Газпром" вирішить розвивати South Stream і скоротити прокачування газу через територію України і зробить все можливе, щоб наша ГТС не отримала належних інвестицій", - говорить Пашинський. Втім, головний інвестстратег ФГ БКС Максим Шеїн вважає, що у Кабміну залишилося не так багато аргументів для переконання "Газпрому". "Україна вже намагалася загрожувати розривом угоди через суд, обіцяла провести реформу "Нафтогазу", в результаті якої створення СП стало б неможливим. Але й те, й інше неможливо реалізувати протягом кількох місяців", - нагадує він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас