Відтік капіталу з КНР продовжується другий місяць поспіль — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відтік капіталу з КНР продовжується другий місяць поспіль

Казна та Політика
602
Листопад став для Китаю другим підряд місяцем відтоку капіталу, оскільки уповільнення зростання економіки країни і наростаюча невизначеність в світі змусили інвесторів відкликати спекулятивні інвестиції.
Дані свідчать, що в листопаді Центробанк Китаю і комерційні банки продали валюту на суму 27,9 млрд юанів (4,4 млрд доларів). Це говорить про відтік капіталу, оскільки зазвичай Пекін купує валюту, з тим щоб стримувати зростання юаня.
"Це дуже рідкісний випадок, коли купівля валюти знижується два місяці поспіль, і це говорить про те, що відтік капіталу посилюється", - відзначає Цяо Йонюань з CEBM.
За словами експерта, відтік капіталу може змусити Центробанк Китаю знову скоротити норми резервування, щоб закачати нові кошти в банківську систему.
"Показник покупки валюти може підвищити шанси, що Центробанк скоротить вимоги до резервів банків у найближчі місяці", - вказує Цяо Йонюань.
Народний банк Китаю скоротив норми резервування для банків на 50 базисних пунктів у листопаді - вперше за три роки, намагаючись підтримати економічне зростання в умовах скорочення експорту і зниження промислової активності.
Деякі економісти кажуть, що відтік капіталу з Китаю, ймовірно, тимчасовий і тому не вселяє побоювань, тому що він може бути викликаний прагненням інвесторів до безпеки через проблеми в Європі.
"У якийсь момент Європа стабілізується, і тоді ми, можливо, побачимо, що валюти на ринках починають стабілізуватися і капітал повертається в Китай", - вважає Пол Кейв з Macquarie.
Щоб стримати зростання юаня, Пекін зазвичай купує іноземні валюти, які надходять в Китай за допомогою торгових операцій, прямих іноземних інвестицій або нелегальних спекулятивних ставок.
Валютні резерви Китаю виросли на 4,2 млрд доларів до рекордних 3,2 трлн в III кварталі. Темпи зростання різко сповільнилися в порівнянні з II кварталом, коли резерви зросли на 152,8 млрд доларів.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас