Японія планує скоротити бюджет-2012 за рахунок "спеціальних облігацій" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Японія планує скоротити бюджет-2012 за рахунок "спеціальних облігацій"

Казна та Політика
86
Уряд Японії має намір скоротити бюджет на наступний фінансовий рік, у порівнянні з рекордним значенням цього року, але зниження державних видатків буде досягнуто за допомогою спеціальних облігацій, які не потрібно включати в загальні рахунки. Про це повідомляє Reuters з посиланням на газету Nikkei.
Уряд планує початковий бюджет на рік, який почнеться 1 квітня, у розмірі 90 трлн ієн, у тому числі 68,4 трлн ієн фактичних видатків, написала газета.
Це буде перше скорочення початкового бюджету за шість років. У поточному році початковий бюджет сягає 92 трлн ієн, включаючи 71 трлн ієн фактичних видатків.
Уряд обмірковує випуск спеціальних облігацій, за допомогою яких буде виплачувати пенсії, і, таким чином, пов'язані з цим витрати будуть виключені з генерального рахунку бюджету. Погашення цих облігацій здійснюється за рахунок майбутнього підвищення податків з продажу.
Фактично, залежність від боргів зростає з урахуванням спеціальних облігацій, але уряд технічно зможе виконати свою обіцянку втримати нові запозичення і загальні видатки на рівнях цього року - близько 44 трлн ієн і 71 трлн ієн відповідно.
Загальний бюджет також не буде включати витрати, пов'язані з відновленням районів, постраждалих від березневих землетрусу і цунамі. Уряд має намір фінансувати ці видатки за рахунок іншого типу спеціальних облігацій, які будуть гаситися протягом 25 років за допомогою підвищення корпоративного і прибуткового податку.
Оскільки державний борг Японії вже вдвічі перевищує її економіку на 5 трлн дол, держава прагне сповільнити зростання заборгованості через власноруч накладені обмеження.
Інвестори також побоюються додаткового фінансового тягаря, але вони досі не помічали в Японії фінансових проблем такого ж масштабу, як в єврозоні, завдяки величезним внутрішнім накопиченням країни.
Катастрофа, що відбулася в березні, змусила уряд сформувати три додаткові бюджети загального розміру 18 трлн ієн, крім рекордного початкового бюджету. Він планує схвалити ще один додатковий бюджет у розмірі понад 2 трлн ієн в найближчі дні.
У наступному фінансовому році податкові надходження складуть, як очікується, близько 42 трлн ієн, що буде нижче від суми нових боргів уже третій рік поспіль. Уряд планує отримати понад 3,5 трлн ієн неподаткових надходжень, що також нижче від 7,2 трлн ієн подібних надходжень у поточному році.
Правляча Демократична партія має намір до кінця року узгодити пропозицію про подвоєння 5 - відсоткового податку з продажів, але прем'єр-міністр Йосіхіко Нода поки не може отримати достатню підтримку.
Опитування газети показало, що 54% японців виступають проти плану уряду подвоїти продажі до середини десятиліття.
Витрати, пов'язані з обслуговуванням боргу, наступного року, ймовірно, складуть 22 трлн ієн, написала Nikkei.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас