53
Німецький вчений створив паливо з хліба
Навіть старі булочки можуть бути рушійною силою для машин, вважає німецький дослідник Тімо Брьокер. Винахідник виробляє з хлібних відходів біоетанол.
"В Німеччині щорічно виробляється 600 тисяч тонн надлишкового хліба. Якщо ми вже викидаємо стільки хліба, то треба хоча б подбати про його ефективне використання", - розповів учений з Інституту продовольчих технологій з міста Лемго Тімо Брьокер інформагентству dpa. Черствий хліб, змішаний з водою, стоїть в скляних колбах на столі вченого. Брьокер досліджує те, як хліб перетворюється в процесі бродіння на біоетанол, пише Авто-Обозреватель.
В результаті численних експериментів Брьокеру вдалося настільки оптимізувати переробку крохмалю з хлібних відходів на паливо, що завод з виробництва спирту в Рокштедті зміг провести перший успішний виробничий експеримент. Завдяки додаванню дріжджів і ферментів десять тонн старого хліба перебродить в 2453 літри біоетанолу.
Цієї кількості достатньо, щоб розбавити майже 50 тисяч літрів бензину в пропорції, встановленій законом. Тепер підприємство може сміливо шукати партнерів-інвесторів. "Ми беремо з хлібних відходів крохмаль і цукор. Що залишається, це так звана барда. Її, знову ж таки, можна переробити на корм для тварин або використовувати для отримання біогазу", - пояснює генеральний директор спиртового заводу в Рокштедті Хольгер Борхерс.
Торік у Німеччині було продано 1,16 млн тонн біоетанолу. Половина цієї кількості походила з німецького виробництва. Сировиною служили раніше зернові і цукровий буряк. В Німеччині великий ринок збуту відкрило введення з початку 2011 року сорту бензину E10, в який додано десять відсотків біоетанолу. Ставлення автолюбителів до E10 поступово змінюється на краще.
"Цей принцип може функціонувати також з піцою, кукурудзяними пластівцями і тортами. Особливо багато вигоди від солоних паличок", - ділиться досвідом Тімо Брьокер. Проте вчений не збирається використовувати чистий старий хліб, адже його вже застосовують у харчовій промисловості.
За матеріалами: Фокус
Поділитися новиною