Ъ: Борг особливої ​​витримки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Борг особливої ​​витримки

Енергетика
909
"Газпром" авансом заплатив НАК "Нафтогаз України" $1,8 млрд за транзит газу по території країни, йдеться у звітності НАК. Ці кошти, які "Нафтогаз" отримав ще в минулому році, компанія повинна повернути російській монополії протягом п'яти років за рахунок зростання обсягів транзиту. Але вже зараз в Міненерго впевнені, що будуть змушені пролонгувати позику - Україна втратить частину транзиту через введення в експлуатацію газопроводу Nord Stream. У цьому випадку НАК буде складніше залучати кредити у міжнародних банків, вважають експерти.
Російський "Газпром" в грудні 2010 року надав "Нафтогазу" авансовий платіж за транзит газу в розмірі 14,16 млрд грн ($1,8 млрд), повідомляється в оприлюдненій у четвер аудованій консолідованій звітності НАК. Ці гроші були необхідні компанії, щоб покрити касовий розрив, що утворився після повернення 12,1 млрд кубометрів газу RosUkrEnergo. НАК повинна погасити цю позику протягом п'яти років за рахунок підвищення обсягів транзиту газу через територію України в порівнянні з 2010 роком (95 млрд кубометрів). Якщо ж збільшення транзиту в необхідному обсязі не відбудеться, кредит автоматично пролонгується. Відсоткова ставка за позикою - 4%. Першу виплату НАК має здійснити на початку наступного року за підсумками транзиту в 2011 році.
Вже зараз в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості впевнені, що повернути кошти вчасно не вдасться. "При нинішній ставці транзиту на виплати може піти не п'ять, а вісім-дев'ять років", - говорить високопоставлене джерело "'Ъ" в департаменті нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Міненерго. У прес-службі відомства уточнили, що цього року транзит газу територією України збільшиться на 8 млрд кубометрів, до 103 млрд кубометрів. У звіті НАК сказано, що вартість транзиту складе $2,86 за тисячу кубометрів на 100 км. З урахуванням же транспортного плеча "Газпром" зараз платить за транзит газу до кордону з Євросоюзом по $31,4 за тисячу кубометрів. Таким чином, доходи "Нафтогазу" за транзит становлять близько $250 млн на рік. У наступному році його обсяг залишиться на тому ж рівні, впевнені у міністерстві. "Після введення в експлуатацію газопроводу Nord Stream частина газу піде в обхід України. Це нівелює зростання транзиту, на який ми розраховували у зв'язку зі збільшенням споживання газу в країнах Євросоюзу", - говорить співрозмовник. У прес-службі НАК коментувати фінансовий звіт не стали.
Очікувана пролонгація позики поліпшить фінзвітність "Нафтогазу", вважає директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич. "По суті, мова йде про реструктуризацію боргу. Це позитивно позначається на фінансовій звітності", - відзначає він. Але продовження кредиту робить НАК менш привабливою для міжнародних банків, додає головний інвестстратег ФГ "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн. "Цього року кредитувати компанію вже відмовилися Європейський банк реконструкції та розвитку і Європейський інвестиційний банк. Одна з причин - висока кредиторська заборгованість і тривалі терміни її погашення", - говорить Шеїн. У вересні в ЄБРР повідомляли, що можуть виділити НАК позику в $300 млн на модернізацію ГТС. Однак оскільки Україна не виконала зобов'язання щодо реформи ринку газу, кредит не був наданий, пояснив прес-аташе представництва ЄБРР в Україні Антон Усов. "При виділенні кредиту ми враховували б борг "Нафтогазу" і терміни його погашення", - підкреслив він. Максим Шеїн відзначає, що зараз відношення боргу до чистих активів "Нафтогазу" становить 8,2, тоді як прийнятним вважається 3-4.
Наявність значної заборгованості перед "Газпромом" може негативно позначитися і на планованому IPO "Нафтогазу", вважає експерт. На його думку, придбати акції компанії, що має борги перед російською монополією, захочуть небагато інвесторів. "В цьому "Газпром" навіть виграє від відстрочки платежу", - говорить член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима. Він нагадує, що коли в березні "Нафтогаз" оголосив про підготовку до IPO, це викликало обурення "Газпрому". Останній висунув НАК ультиматум: зниження ціни газу для України можливе тільки у випадку, якщо НАК відмовиться від розміщення.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас