Експерт: Ціна газу близько 400 дол. фундаментально похитне бюджет восени 2012 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Ціна газу близько 400 дол. фундаментально похитне бюджет восени 2012 р.

Енергетика
565
Ціна газу в 2012 році на рівні не менше 400 дол. за тисячу кубометрів призведе не тільки до зрослої навантаженні на бюджет, але і до бюджетного дисбалансу.
Про це пише аналітик Анатолій Баронін. На його думку, той факт, що Кабмін вже знизив прогноз ВВП з 5 до 3,9%, ситуацію ніяк не міняє. У першу чергу уряд зіткнеться з необхідністю збільшити дотування НАК "Нафтогаз України", а значить, збереження нинішніх тарифів на газ для населення буде стрімко збільшувати цю бюджетну діру. Відповідно до початкових оцінок, компенсація відповідних витрат НАКу в ЖКГ обійдеться держказні в суму близько 16 млрд грн, але вже до середини 2012 року ця очікувана бюджетна "дірка" похитне бюджетний фундамент настільки, що спровокує подальше збільшення дисбалансу.
"Оскільки майбутні парламентські вибори навряд чи дозволять привести ці тарифи до економічно обґрунтованого рівня, уряд буде змушений перекривати перекіс, який стрімко збільшується, новими позиками і посиленням фіскального тиску на внутрішньому ринку, пік якого, очевидно, припаде на кінець третього - початок четвертого кварталу" , - прогнозує А.Баронін.
На його думку, вітчизняної металургії зростання ціни на природний газ торкнеться в помірному ступені, однак більш істотно позначиться на хімічній і переробній галузях, де в собівартості продукції 50-80% припадає на природний газ.
Крім того, продовжиться зростання від’ємного сальдо зовнішньої торгівлі. Адже на енергоносії припадає основна частина імпорту.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас