Депутат: Україна перебуває між здачею ключових активів і технічним дефолтом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутат: Україна перебуває між здачею ключових активів і технічним дефолтом

Енергетика
1667
Україна перебуває в ситуації вибору між здачею ключових активів, зокрема газотранспортної системи країни, або технічним дефолтом. Про це в інтерв'ю "Радіо свобода" заявив колишній перший заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони Степан Гавриш.
"У нас сьогодні зовнішній борг (державний і приватний) становить близько 135 мільярдів доларів США, дефіцит державного бюджету - понад 30 мільярдів гривень. Зовнішні борги - нам потрібно наступного року повертати майже 7 мільярдів доларів США. Зрозуміло, що в цих умовах , без зовнішніх запозичень, а їх немає, і МВФ припинив співпрацю з Україною, це очевидно. Світовий банк у цих умовах грошей не дасть, не допоможе", - упевнений Гавриш.
Колишній перший заступник голови секретаря РНБО стверджує, що в 2008 році в Україні працювало 17 західних банків, які мали 40% активів банківської системи. Сьогодні більша частина з них пішла з України, і репатріація капіталів іноземними інвесторами триває, говорить він. "Зверніть увагу, що Євро-2012 не зібрав відомих ні європейських, ні американських, ні китайських інвесторів в Україні. У нас приватизація, на яку розраховують, відбувається між кількома групами, які знецінюють активи", - зазначив Гавриш.
Одним з виходів із ситуації, що склалася, Гавриш називає продаж газотранспортної системи України: "Один із способів - це, дійсно, може бути продаж газотранспортної системи, тобто, ключових активів. І цей вихід, мені здається, активно обговорюють в уряді". За його словами, відставка уряду дасть лише тимчасову політичну релаксацію. "Новий уряд нічого не зможе зробити без зовнішніх запозичень, без істотних реформ, яких немає... Ми перебуваємо між здачею ключових активів і технічним дефолтом держави", - заявив Гавриш.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас