Дерегуляція БТІ буде на руку тільки шахраям і аферистам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дерегуляція БТІ буде на руку тільки шахраям і аферистам

Нерухомість
801
Українські чиновники щосили розписують всі принади реформування сфери послуг Бюро технічної інвентаризації (БТІ): і процедура отримання необхідних документів скоротиться, і рентабельність послуг роботи реєстраторів не буде перевищувати 5-10%. Але чи перекривають ці обіцянки очевидні мінуси?
Адже якщо в сумі всі "плюси", можливо, і зменшать корупцію в сфері надання послуг БТІ, то, з іншого боку, контроль за угодами, що укладаються, може знизитися. А скасування обов'язкового проведення технічного обстеження будівель і складання технічних паспортів може призвести до серйозних економічних наслідків - шахраям і аферистам можна аплодувати нововведенням.
Міністр ЖКГ Анатолій Близнюк запевнив, що "буде тільки краще, гірше не буде". За його словами, запропонована схема, "коли буде не один виконавець БТІ, а демонополізована ця система, і фахівці, які отримають відповідний дозвіл, будуть нарівні з БТІ виконувати цю роботу".
Але якщо приватна структура, яка прийшла на зміну БТІ, раптом виявить серйозні порушення при самовільному будівництві або перепланування, то вона навряд чи буде інформувати місцеву владу про порушення - більш реальний сценарій вимагання хабара.
Тепер уявімо, що замість монополії БТІ в місті з'явилося чи то 10, чи то 20, а в умовах Києва - і всі 200 ліцензованих структур. Інвентарні справи за їхніми запитами будуть "гуляти" по різних приватних підприємствах. А якщо якась матеріально зацікавлена особа, яка придбала ліцензію й побажала "відбити" гроші, захоче внести в них свої корективи, за які обивателі розплатяться правом на володіння своїми квартирами?
Але й афери з квартирами - ще не межа. Такі нововведення не пропустять і рейдери. Чи складно відібрати облюбоване приватизоване або акціоноване підприємства, "всього лише" внісши зміни в документи про його площу і потім подавши в суд, посилаючись на фактичну невідповідність у цифрах?
Майже 300 працівників БТІ країни, членів асоціації "Укртехінвентаризація" не залишилися байдужими до пропонованих кардинальних змін як у своїй долі, так і їхньої служби. Вони зібралися на спеціальну нараду, де висловили свою думку: нерухомість повинна контролюватися на державному рівні. Висновки професіоналів про майбутні нововведення: вартість послуг, і так чимала, зросте, а їх якість погіршиться, можливості для шахрайства збільшаться, а побоювання людей, що у них можуть забрати квартири, отримають підстави, виникнуть додаткові передумови для рейдерського захвату підприємств. І, нарешті, місцеві бюджети втратять мільярди гривень, які перенаправляють у приватні кишені.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас