В США розпочався суд над інформатором WikiLeaks — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В США розпочався суд над інформатором WikiLeaks

Кримінал
236
Передбачуваний інформатор WikiLeaks - рядовий Бредлі Меннінг 16 грудня вперше постав перед судом.
23-річного Менніга підозрюють у незаконному скачуванні з захищеної військової мережі 260 тисяч дипломатичних депеш, а також військових звітів з Афганістану та Іраку і відеозаписів авіаударів, здійснених американськими військовими, і передачу цих даних в проект WikiLeaks, передає Лента.ру з посиланням BBC News.
"Слухання у статті 32" Кодексу військової юстиції - аналог попереднього слухання справи в цивільних судах - проходять на базі Форт Мід в штаті Меріленд. Вони триватимуть близько п'яти днів, після чого буде прийнято рішення про те, чи заслуговує справа Меннінга повномасштабного процесу.
У перший день судових слухань адвокат Меннінга Девід Кумбс клопотав про відсторонення від справи свого підзахисного головуючого підполковника Пола Альманзу, який обіймає посаду, аналогічну посаді судді в цивільному суді. На думку адвоката Меннінга, колишній військовий суддя Альманза, який працює в міністерстві юстиції США, може бути упередженим, тому що американська влада зацікавлені в якомога більш суворому вироку у справі, в якій фігурує проект WikiLeaks.
Адвокат Меннінга визнав проявом упередженості Альманзи також той факт, що він відмовився викликати в суд 36 з 38 свідків захисту, наприклад, президента США Барака Обаму, держсекретаря Гілларі Клінтон і колишнього міністра оборони Роберта Гейтса.
Альманза заявив, що не займається справою WikiLeaks або його засновника Джуліана Ассанжа при міністерстві юстиції і взяти самовідвід відмовився.
Військовий аналітик Меннінг був заарештований в Іраку 18 місяців тому. За сукупністю всіх звинувачень йому загрожує довічне ув'язнення. Військові слідчі, як очікується, не будуть домагатися смертної кари Меннінга, хоча одне з пред'явлених йому звинувачень - надання допомоги ворогові - тягне за собою вищу міру покарання.
За інформацією BBC, захист Меннінга спробує довести, що діяльність їхнього клієнта не поставила під загрозу національну безпеку США і становила великий інтерес для громадськості.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас