За кордоном працюють майже 3 мільйони українців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За кордоном працюють майже 3 мільйони українців

236
Сьогодні на заробітках за межами України перебувають до трьох мільйонів українців. Про це повідомила експерт з питань трудової міграції Тетяна Петрова.
Вона вважає, що зовнішніми причинами трудової міграції українців є місткий ринок праці країн Заходу і Росії, а також приваблива матеріальна оцінка трудової діяльності українських мігрантів. "За експертними оцінками, зараз за кордоном працюють до трьох мільйонів українця, які ввозять в Україну близько 7 мільярдів доларів щорічно", - повідомила Петрова.
За її словами, це є результатом державної політики України у сфері трудового та соціального захисту громадян. Так, мінімальна заробітна плата становить 130 доларів, причому тривалий час вона була нижче прожиткового рівня, але зараз зрівнялася з ним. Середня заробітна плата в Україні зараз становить 330 доларів, а мінімальна ціна соціального житла - 1 тисячу доларів за 1 квадратний метр.
Крім того, за методологією Міжнародної організації праці в Україні налічується 1,8 мільйона безробітних (1,8%). При цьому зайняті 20,2 мільйона осіб, а всього налічується 34 млн економічно активного населення у віці від 15 до 70 років.
Крім того, на сьогодні посилилася конкуренція за кожне робоче місце у зв'язку зі збільшенням пенсійного віку.
Експерт Інституту соціології НАН України Ірина Прибиткова повідомила, що згідно з офіційними даними Федеральної міграційної служби Російської Федерації, в 2010 році в Росії перебувало 167,3 тис мігрантів з України. Разом з тим, вона не відкидає, що це неповні дані.
Петрова повідомила, що потреба Росії в трудових мігрантах оцінюється в 20-25 мільйонів осіб. За її словами, в Росії розроблена спеціальна програма з залучення мігрантів, і не виключено, що найближчим часом у зв'язку з кризою в Європі саме туди збільшиться потік українських мігрантів.
Як зазначила Петрова, тільки сильна криза в тих країнах, де працюють українські мігранти, може змусити їх повернутися на Батьківщину.
Нагадаємо, українці є третьою за чисельністю національністю в Росії. Згідно з результатами перепису населення 2010 року, в Росії живуть майже 2 мільйони українців.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас