Витрати США на війну в Іраку і її наслідки можуть досягти 4 трлн дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Витрати США на війну в Іраку і її наслідки можуть досягти 4 трлн дол.

Казна та Політика
172
США офіційно завершили військову операцію в Іраку 15 грудня, однак розплачуватися за неї їм доведеться протягом декількох десятиліть: загальні витрати оцінюються експертами в $4 трлн, пише MarketWatch.
Якщо розділити цю суму на 50 років, вийде, що США будуть витрачати на оплату цих витрат по $80 млрд на рік. Хоча ця сума дорівнює всього близько 1% ВВП країни, вона становить більше половини дефіциту бюджету США і дорівнює сукупним витратам уряду на потреби міністерства юстиції, внутрішню безпеку і захист навколишнього середовища на рік.
Перед початком війни в Іраку міністерство оборони США оцінювало потенційні витрати на рівні $50-80 млрд. Економічний радник Білого дому Лоуренс Ліндсі, який припустив, що витрати на війну в Іраку досягнуть $200 млрд, був звільнений в 2002 році.
"Прямі витрати на війну в Іраку склали близько $800 млрд, однак виплата непрямих витрат, - тих, які не кидаються в очі, займе дуже багато часу", - вважає старший науковий співробітник дослідницької компанії American Progress і колишній заступник міністра оборони США Лоуренс Корб.
Серед непрямих витрат - процентні виплати за кредитами, залученими для фінансування війни, вартість підтримки військових баз у Кувейті, Катарі та Бахрейні, необхідних для захисту Іраку в разі конфлікту в країні, а також витрати на оплату послуг приватних підрядників, які забезпечують захист власності США в Іраку, і навчання іракських військовослужбовців.
Тільки медичне обслуговування ветеранів війни в Іраку, число яких перевищує 2 млн людей, може зажадати витрат у розмірі $1 трлн, відзначає виконавчий директор організації ветеранів війни в Іраку та Афганістані Пол Рікхофф.
Інші експерти вважають, що медичні витрати можуть виявитися вдвічі більшими. Розвиток медичних технологій дозволив багатьом солдатам вижити, незважаючи на серйозні поранення, проте багатьом з них потрібно довічне лікування, яке є досить дорогим.
За даними міністерства оборони США, поранення в іракській війні отримали понад 32 тис. американських солдатів. В Афганістані кількість поранених становить близько 47 тис.
Загальні витрати США на військові дії в Іраку і Афганістані можуть скласти $4-6 трлн, більше половини з яких припаде на Ірак, вважає професор політології Університету Брауна Нета Кроуфорд.
Щорічний бюджет американської Ради у справах ветеранів збільшився більш ніж удвічі з 2003 року і може скласти в поточному фінансовому році $132,2 млрд. Експерти очікують, що ця сума істотно зросте в наступні п'ять десятиліть, оскільки проблеми ветеранів зі здоров'ям будуть посилюватися з віком.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас