Експерти: Нові інструменти НБУ затребувані банками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Нові інструменти НБУ затребувані банками

Казна та Політика
366
У середу Мінфін здійснив найбільше розміщення державних облігацій за останні два місяці. Традиційно учасники ринку купували ОВДП, індексовані на валютний курс. Від розміщення держава отримала 1 млрд 21 млн грн. Експерти пов'язують таку активність з двома факторами. По-перше, банки "переводять" свої кошти, які вони отримали в той же день від погашення ОВДП.
Другий фактор - істотне збільшення обсягів гривні в банківській системі. Залишок коштів на кореспондентських рахунках банків 15 грудня склав 20,3 млрд грн., що майже на 6 млрд більше, ніж місяць тому. Це відразу позначилося на міжбанківській ціною ресурсів. Ставки овернайт впали до 3% річних. Напередодні Нового року банки формують надлишкову ліквідність, тому, зазвичай, у цей період активність міжбанківського ресурсного та валютного ринку падає. Банкіри готуються до новорічних свят, які краще проводити, коли банк має "подушку" ліквідності.
Цю хорошу традицію, схоже, вирішив підтримати і Мінфін, який приготував новий для українського фондового ринку інструмент - внутрішні державні облігації, номіновані в доларах США. Перше розміщення яких планується здійснити сьогодні 16 грудня.
Незважаючи на передріздвяне падіння активності на валютному ринку і відсутність у банків досвіду роботи з такими ОВДП, учасники ринку прогнозують інтерес до валютних облігацій. Це пов'язано з перевагами, які надають ці облігації їхнім власникам.
Крім того, що банки зможуть вигідно розмістити (очікується, що прибутковість буде на рівні українських євробондів) надлишкову валютну ліквідність, вони зможуть у разі виникнення труднощів з гривневою ліквідністю отримувати від НБУ рефінансування під заставу цих ОВДП, вважають вітчизняні експерти.
Цього року і уряд, і НБУ нарешті всерйоз взялися за розширення інвестиційних інструментів для внутрішніх та зовнішніх інвесторів. Залишилось дочекатися від НБУ першого випуску інвестиційних монет, який очікується найближчими днями.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас