Україна в п'ятницю вперше запропонує до продажу валютні ОВДП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна в п'ятницю вперше запропонує до продажу валютні ОВДП

Казна та Політика
924
Міністерство фінансів України на позапланових первинних аукціонах у п'ятницю вперше виставить купонні облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) з валютною прив'язкою строком обігу 1, 3 і 5 років.
Як йдеться в повідомленні Мінфіну, обсяг пропозиції кожного випуску становить по 500 тис. штук, що з урахуванням номінальної вартості $1 тис., сумарно еквівалентно $1,5 млрд.
Крім того, Мінфін оголосив ще п'ять аукціонів з продажу ОВДП з валютною прив'язкою терміном обігу 11 і 18 місяців, а також 3, 5 і 10 років.
Верховна Рада прийняла закон про можливість випуску валютних ОВДП 9 грудня, через два дні після внесення його до парламенту урядом. Представляв документ заступник міністра фінансів Сергій Рибак, який пояснив необхідність його прийняття нестабільністю на світових фінансових ринках, що призвела до значного подорожчання зовнішніх комерційних позик для України.
Глава профільного комітету Віталій Хомутинник додав, що прийняття закону дозволить здешевити обслуговування держборгу, оскільки ставка за валютними ОВДП буде нижчою, ніж за гривневими. За його словами, залучені кошти можуть бути спрямовані на обслуговування зовнішнього боргу.
Нові облігації можуть оплачуватися і погашатися у валюті, як і відсотковий дохід за ними, в той же час операції з ними на вторинному ринку здійснюються в гривні.
Наприкінці вересня цього року уряд вже розширив перелік ОВДП середньостроковими (від року до п'яти) і довгостроковими (понад п'ять років) облігаціями з індексованою вартістю, при погашенні яких враховується зміна курсу гривні до долара з моменту розміщення. Індексація номінальної вартості такої облігації здійснюється на дату її погашення відповідно до зміни середньозваженого курсу гривні до долара США на міжбанківському ринку за календарний місяць, що передує первинному розміщенню і погашенню облігацій. При цьому в разі зміцнення курсу гривні до долара номінальна вартість індексуватися не буде, а виплата купона здійснюється раз на півроку і без урахування зміни курсу гривні до долара.
Цей інструмент був цікавий банкам з іноземним капіталом для формування резервів за валютними зобов'язаннями, які раніше формувалися у валюті, і які тепер Нацбанк зобов'язав формувати у гривні. Дебютне розміщення нових ОВДП строком від 3 років і вище відбулося 4 жовтня. З того часу Мінфін залучив близько 7 млрд грн, проте останнє результативне розміщення пройшло 18 листопада. У результаті Мінфіну довелося цього тижня вперше запропонувати ринку ОВДП з валютною прив'язкою строком 13 і 18 місяців, що дозволило залучити ще 1 млрд грн.
Голова Нацбанку Сергій Арбузов в кінці листопада повідомив, що НБУ розраховує на випуск урядом облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП) для фізичних осіб, а зі свого боку до кінця року має намір запропонувати населенню інвестиційні монети та інвестиційні сертифікати з прив'язкою до вартості золота.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас