Раптори їли своїх жертв живцем — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Раптори їли своїх жертв живцем

106
Хижі динозаври, представники сімейства дромеозавридів, користувалися своїми гігантськими кігтями так, як сьогоднішні хижі птахи, - тримали жертву, поїдаючи її живцем.
Як відомо, всі представники дромеозавридів мали надзвичайно великі вигнуті пазурі на другому пальці кожної ноги. Очевидно, ці кігті ховалися, щоб не шкребти по землі, і викидалися в потрібний момент.
Попередні дослідження припускали, що ці серповидні кігті використовувалися для нанесення здобичі глибоких ран або для того, щоб піднятися на велику жертву. Цього разу Денвер Фаулер з Музею Скелястих гір (США) і його колеги дійшли висновку, що кігті могли застосовуватися як гачки, на які насаджувалася здобич, повідомляє compulenta.ru.
Вчені звернули увагу на те, що сучасні яструби та орли мають схожі кігті на других пальцях і користуються ними якраз для цього - тримають жертву, щоб не втекла. Це має сенс тільки в тому випадку, коли об'єкт того ж розміру, що і хижак, і здатний чинити опір. Меншу здобич можна придушити, а велику жертву доводиться їсти живцем.
Дромеозавриди не володіли ніякими пристосуваннями для вбивства, звідси висновок про те, що вони робили так само, як яструби та орли. Треба зауважити, що ряд дромеозавридів (велоцираптор і дейноніх) тісно пов'язаний з сучасними птахами.
Є й інші аргументи на користь гіпотези. Наприклад, пропорції пальців нижніх кінцівок рапторів виглядають краще пристосованими до хапання, ніж до бігу, та й плюснова кістка "зроблена" скоріше для сили, ніж для швидкості, оскільки надзвичайно коротка. Це вказує на те, що дане сімейство воліло полювати із засідки.
Цікаво, що цим дромеозавриди сильно відрізняються від дуже схожих в іншому троодонтидів, у яких розвинулася довга плюсна, що дозволяла швидко бігати і робити більш точні хапальні рухи. Зате вони могли схопити тільки дрібну жертву: сили було замало.
Дані викладки, на думку дослідників, здатні пролити світло на виникнення здатності до польоту у птахів. Як тільки яструб хапає жертву, він вже не може користуватися ногами для надання стійкості своєму положенню. Доводиться плескати крилами, щоб утримати здобич внизу, придавити її своєю масою. Такі помахи не особливо сильні, бо їхнє завдання - утримати рівновагу, але поступово це могло привести до того, що оперені передні кінцівки динозаврів перетворилися на крила, зміцніли і дозволили злетіти.
Палеонтологи задаються питанням, для чого динозаврам потрібні були такі напівкрила. Ось для цього.
Схожі нижні кінцівки, пристосовані для хапання, існують у багатьох родичів птахів, у тому числі в археоптерикса. Можливо, спочатку вони з'явилися як мисливський інструмент - і тільки потім стали в нагоді.
Дромеозавриди - сімейство, в основному, невеликих хижих динозаврів ящеротазових з інфраряду дейноніхозаври, що відноситься до манірапторів. Мешкали на всіх континентах планети 167 - 65,5 млн років тому. Вважаються найбільш близькою до птахів групою динозаврів.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас