ЦБ Франції: Рейтингові агентства повинні спочатку знизити рейтинг Британії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЦБ Франції: Рейтингові агентства повинні спочатку знизити рейтинг Британії

Казна та Політика
293
Глава Центробанку Франції Крістіан Нуайє вважає, що агентства повинні спочатку знизити рейтинг Британії, а потім вже Франції. Про це повідомляє BBC.
На думку Нуайє, британська економіка зараз слабша від французької. Як зазначив глава французького Центробанку, у Британії гірші показники держборгу, бюджетного дефіциту і зростання економіки.
Однак британський уряд, відповідаючи на критику з боку Франції, заявив, що у Лондона є надійний план боротьби з дефіцитом бюджету.
Напередодні канцлер Німеччини Ангела Меркель, виступаючи в Бундестазі, заявила, що Великобританія залишиться важливим партнером ЄС, незважаючи на відмову підписати ключове рішення недавнього європейського саміту. Разом з тим, за словами Меркель, вона вкрай жалкує про те, що британський прем'єр Девід Кемерон не підтримав новий договір про посилення бюджетної політики в країнах Євросоюзу.
Нагадаємо, минулого тижня в Брюсселі за цей документ проголосували 26 з 27 членів ЄС. У той же час прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон відмовився підписувати договір про створення Бюджетно-податкового союзу , в який Великобританія в результаті не увійшла. Пізніше Кемерон заявив, що членство в Євросоюзі - необхідна частина державних інтересів Великобританії, незважаючи на її відмову вступити в союз. "Британія, як і раніше, є повноправним членом Євросоюзу, події останнього тижня не змінили її положення. Членство в Євросоюзі життєво необхідно нашій країні", - сказав політик.
Зазначимо, найбільші міжнародні рейтингові агентства - Fitch, Standard & Poor's і Moody's - залишилися незадоволені підсумками саміту Європейського союзу, що пройшов 8-9 грудня 2011р.
Зокрема Moody's оголосило про намір переглянути кредитні рейтинги всіх 27 країн Євросоюзу в I кварталі 2012р. Як сказано в повідомленні агентства, лідери країн Європи "пропонують занадто мало нових заходів для виходу з боргової кризи".
"По суті в комюніке міститься мало нових ініціатив (щодо подолання боргової кризи), і воно не змінює нашої позиції щодо того, що ризики посилення обстановки в єврозоні продовжують зростати, - відзначається в матеріалах Moody's. - Як і йшлося в листопаді ц. р., поки умови на ринку кредитування не стабілізуються, над рейтингами всіх країн Євросоюзу продовжить висіти загроза їх перегляду. Ми плануємо завершити роботу над цим протягом I кварталу 2012 р.".
28 листопада ц.р. Moody's повідомило, що ескалація боргової кризи в єврозоні ставить під удар суверенні рейтинги всіх держав валютного блоку. За відсутності політичних заходів, що стабілізують обстановку на ринку в короткостроковій перспективі, або стабілізації обстановки в силу інших причин тиск на кредитні рейтинги держав регіону продовжить збільшуватися.
Тоді ж Moody's повідомило, що базовий сценарій агентства не передбачає серії дефолтів в єврозоні, проте навіть при реалізації такого сценарію рейтинги держав блоку опиняються під загрозою.
Агентство відзначає, що стимул зробити необхідні кроки з вирішення боргової кризи в регіоні може з'явитися у політиків тільки після низки потрясінь, в результаті яких більша кількість країн втратить можливість залучати фінансування на ринку і зажадає програму допомоги. Це, в свою чергу, може сприяти тому, що рейтинги цих держав будуть переміщені в спекулятивну категорію, відзначає Moody's.
На думку агентства Fitch, на саміті не було запропоновано "всебічної" програми виходу з кризи, що призвело до підвищення тиску на суверенні кредитні рейтинги країн - учасниць ЄС.
S&P поки що не робило офіційних заяв, проте раніше заявило про перегляд кредитних рейтингів 15 країн ЄС з можливим зниженням.
За матеріалами: BBC
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас