У Молдові сьогодні будуть обирати президента — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Молдові сьогодні будуть обирати президента

Казна та Політика
297
У Молдові сьогодні, 16 грудня, відбудуться вибори президента.
Як передає РБК, спеціальне засідання молдовського парламенту розпочнеться о 14:00 за місцевим часом. Єдиним кандидатом на пост президента республіки на цих виборах є виконуючий обов'язки президента Молдови, голова парламенту, лідер Демократичної партії Маріан Лупу. У бюлетені для голосування буде внесено тільки його прізвище. Для обрання президентом Лупу необхідно набрати мінімум три п'ятих голосів депутатів або 61 голос парламентарія зі 101.
Голосування на виборах президента Молдови буде таємним, однак колеги Лупу з Демократичної партії, а також їх партнери по правлячій коаліції з Ліберальної партії заявили, що, вийшовши з кабін для голосування, продемонструють широкому загалу результати свого волевиявлення. У той же час, депутати Ліберально-демократичної партії Молдови, що входить до правлячого "Альянсу за європейську інтеграцію", а також опозиційної Партії комуністів, підкреслили, що не стануть цього робити, оскільки це суперечить нормам Конституції Молдови, яка передбачає, що голосування має бути таємним.
Сам Лупу заявив, що 16 грудня стане вирішальним днем. "Або 16 грудня буде, нарешті, обраний президент Молдови, або ми почнемо готуватися до дострокових парламентських виборів. Однак другий сценарій небажаний для країни", - зазначив він.
Нагадаємо, Молдова є парламентською республікою, і президента тут обирають депутати парламенту. При цьому кандидатура на пост президента може бути висунута лише за умови її підтримки не менш ніж 15 депутатами. Президент обирається в парламенті трьома п'ятими голосів (мінімум 61 зі 101). Правлячій нині в Молдові коаліції для самостійного обрання президента не вистачає двох голосів.
Згідно з прийнятими раніше поправками, депутати від опозиції не зможуть більше бойкотувати вибори президента, оскільки в цьому випадку вони будуть визнаватися недійсними і можуть тривати нескінченно. Вибори президента Молдови будуть визнані такими, що відбулися, тільки в тому випадку, якщо в них візьме участь як мінімум 61 депутат. З урахуванням цієї обставини опозиційна Партія комуністів Молдови збереться вранці 16 грудня на засідання, щоб вирішити, чи візьме вона участь у голосуванні.
Молдова вже більше двох років живе без обраного президента, що є світовим рекордом. Через необрання президента Молдови з 2009 року були розпущені парламенти республіки двох скликань. Останні дострокові парламентські вибори в країні відбулися 28 листопада 2010 року.
Раніше парламент Молдови призначив вибори президента на 18 листопада 2011 року, однак вони не відбулися через те, що в обумовлені терміни не був зареєстрований жоден кандидат на посаду глави молдовської держави.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас