Нічого стабільного — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нічого стабільного

1278
Вперше за два роки Україні пригрозили погіршенням рейтингової оцінки. Вчора агентство Moody `s Investor` s Service переглянуло прогноз рейтингів боргових зобов'язань уряду України в національній та іноземній валюті B2 зі "стабільного" до "негативного". "Негативний" прогноз також поширюється на стелю рейтингу країни Україна B1 і стелю рейтингу за депозитами в іноземній валюті В3.
Зниження прогнозу агентство пояснює посиленням фіскального тиску (збереження дотацій НАК "Нафтогаз України" і Пенсійному фонду) і тиском зовнішньої ліквідності на тлі затримки виконання програми МВФ. Крім того, враховуючи, що зовнішні ринки закриті, а попит на ОВДП низький, викликає занепокоєння значне збільшення суми боргу, що погашається в 2012 році. Враховуючи, що баланс коштів уряду є досить обмеженим, бюджетне фінансування та погашення боргу можуть виявитися важкими у наступному році, вважають аналітики Moody `s.
Агентство Moody `s також стурбоване тим, що зниження темпів зростання світової економіки може істотно погіршити баланс зовнішньої торгівлі, що "відіб'ється в тиску на прив'язку національної валюти до долара США". Ще одним фактором в Moody `s називають ризики політичної стабільності напередодні парламентських виборів 2012 року, що "погіршує перспективи покращення в Україні інституційного середовища".
На відміну від інших рейтингових агентств, Moody `s нечасто змінює свої рейтинги. Останній раз агентство переглядало суверенні рейтинги України в травні 2009 року, знизивши їх з рівня В1 до В2 і присвоївши їм "негативний" прогноз. Однак у жовтні 2010 року у зв'язку з відновленням співпраці країни з МВФ прогноз рейтингів був поліпшений до "стабільного". Таким чином, вчорашнє рішення Moody `s повертає рейтингову оцінку України на рівень кризового 2009 року.
З інших агентств останній перегляд було проведено Fitch Ratings. У жовтні прогноз суверенного рейтингу України В був погіршений з "позитивного" до "стабільного". Агентство Standard & Poor `s у вересні знизило довгостроковий суверенний кредитний рейтинг України за зобов'язаннями в національній валюті з ВВ- до В+.
За оцінками експертів, погіршення рейтингового прогнозу України - абсолютно адекватний крок. "Перегляд був досить своєчасним, оскільки економічна ситуація змінилася, і ризики для України зросли. Moody` s абсолютно правильно вказує на те, що в ситуації з низькими темпами зростання ВВП, низькою інфляцією і закритістю ринків капіталу загроза невиконання доходної частини бюджету дуже велика", - відзначає аналітик ІК "Ренесанс Капітал Україна" Анастасія Головач. На її думку, з таким прогнозом Україна проживе до півроку, "а там, в залежності від розвитку ситуації у світовій економіці, прогноз поліпшиться, або відбудеться зниження рейтингу". "Враховуючи, що це не перше погіршення щодо українських рейтингів, така динаміка свідчить про стурбованість агентств, - вважає аналітик Ерсте Банку Мар'ян Заблоцький. - Валюти країн ключових торговельних партнерів України дешевшають, а отже, умови для експорту погіршуються. У ситуації, коли тиск на гривню посилюється, країна не може залучити позики, і рейтингові агентства не можуть не реагувати на ситуацію".
Втім, на тлі нестабільності у світовій фінансовій системі погіршення прогнозу рейтингів не матиме впливу на Україну. "Ключовим фактором для перспектив розміщень українських євробондів є факт співпраці країни з МВФ. Поки цього співробітництва немає, інші чинники мають невисоке значення", - визнає начальник відділу аналізу фінансових ринків ІНГ Банку Україна Олександр Печеріцин. "Зараз інвестори більш схильні орієнтуватися не на рейтинги, а на страховки від суверенного дефолту, які торгуються. Тому на ставку запозичень впливу не буде, принаймні, найближчим часом", - уточнює Головач. Кредитно-дефолтні свопи (CDS) України склали на 14 грудня 864,8 пункту, піднявшись за місяць на 53,4 пункту. Cвопи Італії, однієї з проблемних країн ЄС, становили 573,5 пункту.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас