Київ готовий оголосити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київ готовий оголосити

2160
Вчора президент Віктор Янукович заявив про готовність погодити останні розбіжності з ЄС щодо угоди про асоціацію (УА). Парафування документа на саміті Україна-ЄС технічно вже неможливо, так що в кращому випадку 19 грудня в Києві буде оголошено лише про завершення переговорів щодо УА. Подальше ж підписання та набуття чинності цього договору залежить як від ситуації з демократією в країні, так і від результатів газових переговорів України і Росії.
Президент Віктор Янукович вчора вперше прокоментував свої переговори з комісаром ЄС з питань розширення та європейської політики сусідства Штефаном Фюле. Ця зустріч відбулася 12 грудня і тривала майже три з половиною години. Бесіда була присвячена підготовці документів, запланованих до підписання на саміті Україна-ЄС 19 грудня. Президент висловив впевненість, що саміт завершиться успішно: "Я сподіваюся, що ми отримаємо позитивне рішення під час саміту, яке призведе до підписання відповідних документів (УА)".
Як уже повідомлялось, переговори щодо УА офіційно ще не завершені - залишається неузгодженим питання про фіксацію в договорі європейської перспективи України. Раніше джерела стверджували, що і Київ, і Брюссель неофіційно підтвердили готовність до односторонньої заяви України про прагнення до повноцінного членства в ЄС, однак документально ця домовленість не зафіксована.
У представництві Євросоюзу в Україні уточнили, що остаточне рішення з даного питання повинно бути прийнято безпосередньо на пленарному засіданні саміту, під час переговорів Віктора Януковича з лідерами ЄС. "Ми зараз дуже близькі до того, щоб завершити переговори щодо УА... Під час саміту президенти зможуть оголосити про погодження тексту. Але це може як відбутися, так і не відбутися", - заявив глава політичного відділу представництва ЄС Ханнес Шрайбер.
У разі якщо на саміті буде остаточно узгоджена преамбула угоди, Україна та ЄС ініціюють підготовку до парафування цього документа. Зробити це безпосередньо на саміті технічно неможливо, пояснила раніше європейська сторона. "Сьогодні ситуація виглядає так, що максимумом можливого на саміті є політична заява про завершення переговорів", - заявив європейський дипломат, що побажав залишитися неназваним.
Підписання ж УА буде неможливим до тих пір, поки Україна не зробить кроки для поліпшення ситуації з демократією, неодноразово заявляли представники ЄС. "З висловлювань єврокомісара, які я почув (на зустрічі 12 грудня), до України немає жодних зауважень, крім того, що стосується Юлії Тимошенко... Це одне з гострих питань у порядку денному", - визнав вчора Віктор Янукович.
Ще однією перешкодою для євроінтеграції можуть стати переговори України і Росії щодо перегляду газових контрактів. Джерела, близькі до переговорної команди, стверджують, що в обмін на зниження вартості газу Москва вимагає не тільки створення консорціуму з управління українською ГТС, а й додаткових політичних поступок Києва. "Перший варіант - вступ України в ЄврАзЕС, другий - денонсація Україною членства в Європейському енергетичному співтоваристві", - розповів співрозмовник.
Вихід України з енергоспільноти спричинить за собою розрив УА або глибокий перегляд тексту цього документа. Так, розділ угоди, що стосується енергетичної співпраці Києва та Брюсселя, був узгоджений європейською стороною в нинішній редакції лише за умови імплементації Україною своїх зобов'язань в рамках спільноти. Зокрема, Київ повинен забезпечити вільний доступ до своєї транзитної системи і відокремити видобувні компанії від компаній-постачальників.
Вступ же в ЄврАзЕС - торгово-політичну організацію, в якій Україна вже зараз має статус спостерігача - не матиме негайних негативних наслідків у взаєминах з ЄС, оскільки країни-учасниці ЄврАзЕС не мають зобов'язань щодо приєднання до Митного союзу (МС) Росії, Білорусії та Казахстану. Однак цей крок може завдати значної шкоди рейтингу Віктора Януковича і Партії регіонів, визнав співрозмовник. На сьогодні Київ відмовився від обох варіантів, запропонованих Москвою.
Раніше ще однією загрозою підписання УА вважалася можливість приєднання України до МС, але сьогодні це малоймовірно, визнають представники об'єднання. "Українське керівництво офіційно ухиляється поки від проведення будь-яких переговорів щодо участі в наших інтеграційних процесах", - заявив учора на конференції в Києві секретар комісії Митного союзу Сергій Глазьєв, висловивши невдоволення щодо того, що Україна не консультується з партнерами по СНД щодо своїх переговорів з ЄС.
Сергій Сидоренко
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас