Електроенергію вироблять з побутових відходів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Електроенергію вироблять з побутових відходів

Енергетика
644
Верховна рада вчора оприлюднила проект закону N9588 депутатів трьох фракцій про введення "зеленого" тарифу на електроенергію, вироблену з твердих побутових відходів (ТПВ). Коефіцієнт складе 2,3 від роздрібного тарифу для споживачів другого класу напруги (не більше 35 кВ) станом на січень 2009 року (58,46 коп./кВт год, без ПДВ). За "зеленим" тарифом електроенергію продаватимуть лише підприємства, введені в експлуатацію після прийняття закону. При цьому тариф для підприємств, введених в експлуатацію після 2014, 2019 і 2024 років, скоротиться на 10%, 20% і 30% відповідно.
Глава комітету з питань будівництва, містобудування, ЖКГ і регіонального розвитку Володимир Рибак упевнений, що запропонований тариф дозволить скоротити кількість полігонів і місць поховань ТПВ. "Прийняття закону дозволить державі профінансувати будівництво сміттєпереробних заводів, передбачених держпрограмою "Чисте місто". Без економічних преференцій залучити інвестиції буде вкрай складно", - упевнений він. За нацпроектом "Чисте місто", до 2014 року планується в 10 великих містах побудувати сміттєпереробні заводи загальною вартістю 5 млрд грн. Зараз площа 770 полігонів зі зберігання ТПВ складає більше 3 тис. га, щорічно на них надходить 1 млрд т твердих побутових відходів. Схильні до горіння харчові відходи (25% всіх ТПВ), папір (20%), скло, пластмаса, метал, деревина, гума, текстиль (37%).
Джерело в Кабміні повідомило, що з цією ініціативою виступила Донецька міськрада: електроенергію з ТПВ будуть виробляти шляхом піролізу (розкладання), газифікації та спалювання. Будівництво сміттєпереробного заводу в Донецьку оцінено в 240 млн євро, в Києві - 250 млн євро. Такий завод буде щорічно виробляти до 120 ГВт електроенергії, 750 ГВт теплової енергії і 3 млн кубометрів біогазу. "Жоден проект з будівництва заводів не розпочато, іноземні інвестори побоюються високих ризиків і за відсутності стимулів не бажають вкладати кошти", - повідомило джерело. "Переробка та сортування сміття у кілька разів дорожчі, ніж його зберігання на полігонах. Якщо зараз побутовий споживач сплачує лише збір і транспортування відходів до звалищ, то з реалізацією проекту в тариф внесуть переробку", - зазначив аналітик НДЦ "Укрбіоенерго" Віталій Винниченко. Джерело сказало, що з урахуванням "зеленого" тарифу вивіз сміття подорожчає для споживачів в 1,5 рази при окупності 10 років, а без його урахування - в 5 разів.
За словами директора асоціації Європейсько-українське енергетичне агентство Олени Рибак, забезпечити інвестиції мало, потрібні технології, обладнання, фахівці: "Тому українському великому бізнесу буде складніше брати участь у їх реалізації, ніж європейським компаніям, що мають багаторічний досвід". "Європейців приваблює наш ринок великим обсягом відходів. Але економічні ризики змушують їх перші два-три роки вивчати ситуацію в країні, працюючи на ринку збору та вивезення. Не варто чекати швидкої реалізації проектів з переробки сміття навіть при "зеленому" тарифі", - сказав Винниченко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас