Кабмін відмовився від ідеї Тігіпка експериментувати з позбавленням пільг матерів-одиначок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін відмовився від ідеї Тігіпка експериментувати з позбавленням пільг матерів-одиначок

Казна та Політика
219
14 грудня Кабінет Міністрів прийняв постанову Про завершення проведення експерименту з впровадження методів непрямої оцінки доходів громадян для призначення соціальної допомоги.
Як йдеться в повідомленні на сайті Мінсоцполітики, проект акта на засіданні уряду представив віце-прем'єр-міністр України - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко.
У відомстві зазначають, що заходами програми економічних реформ на 2010-2014 роки Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава передбачено запровадження у 2011 році методів непрямої оцінки доходів громадян, що звертаються по державну допомогу.
У квітні 2011 року уряд схвалив рішення про проведення експерименту в п'яти районних управліннях соціального захисту Волинської, Кіровоградської та Чернігівської областей. У вересні 2011 року Кабмін продовжив експеримент до кінця 2011 року.
У повідомленні наголошується, що експеримент проводиться за підтримки Світового банку в рамках спільного з Україною проекту Удосконалення системи соціальної допомоги.
За інформацією Мінсоцполітики, за механізмами непрямої оцінки доходів громадян жодна виплата не була припинена або призупинена. При цьому чиновники запевняють, що не надійшло жодної скарги від учасників експерименту.
За словами Тігіпка, метод непрямої оцінки доходів громадян запроваджено у Вірменії, Грузії, Молдови, Румунії, Німеччини, Туреччині, Чилі, Мексиці, Колумбії, Індонезії та Йорданії, проходять експерименти в окремих регіонах РФ.
Окрім підвищення адресності надання державної підтримки малозабезпеченим сім'ям, ця методика, як вважають у відомстві, дозволила суттєво спростити умови отримання допомоги в цих країнах, уникаючи необхідності надання різних довідок і документів.
"На відміну від цих країн наші підходи до впровадження механізму дооцінки доходів громадян спрямовані на використання цього методу для поліпшення роботи соціальних інспекторів з визначення одержувачів допомоги, декларації про доходи яких потрібно перевірити (не для зупинення або припинення надання допомоги)", - сказав Тігіпко.
За словами віце-прем'єра, попередні результати експерименту показали можливість підвищити в 3-4 рази ефективність роботи соціальних інспекторів.
"Враховуючи, що експеримент вже фактично завершений і зараз завершується аналіз результатів і підготовка пропозицій щодо його впровадження в Україні, уряд прийняв рішення про завершення експерименту з впровадження методів непрямої оцінки доходів громадян", - резюмується в повідомленні.
Нагадаємо, що на початку листопада Тігіпко заявив, що з 1 грудня на всю країну буде поширений експеримент з непрямої оцінки доходів громадян. Перевіряти повинні були матерів-одиначок, які претендують на соціальну допомогу.
Зокрема, інспектори управлінь праці та соціального захисту повинні були опитати сусідів про доходи матерів-одиначок. Тоді повідомлялося, що соціальну допомогу не будуть виділяти тим жінкам, які мають кондиціонер, сучасний велосипед, скутер, посудомийну машину, а також тим, хто робить ремонт з використанням дорогих будівельних матеріалів.
Також інспектори могли цікавитися наявністю співмешканців і квартирантів, породистих тварин і отриманням грошових переказів з-за кордону. Слова чиновника отримали резонанс у суспільстві.
Нагадаємо, що наприкінці листопада стало відомо, що уряд пропонує обмежити право одиноких матерів на отримання допомоги на дитину у випадку, якщо сукупний дохід сім'ї перевищує величину, що розраховується як сума відповідних прожиткових мінімумів для кожної дитини і середньої заробітної плати працівників, зайнятих в галузях економіки, що склалася в Україні в місяці, що передує періоду, за який обчислюється сукупний дохід.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас