Ъ: Зарплата під тиском — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Зарплата під тиском

Казна та Політика
1379
Уряд не зможе в 2012 році знизити навантаження на фонд оплати праці, хоча і не припиняє обговорювати з соціальними партнерами можливість скорочення ставки єдиного внеску з 34,7% до 18,1%. Навіть у кращому випадку такий крок збільшить дефіцит державних фінансів не менш ніж на 50 млрд грн, тому зміни ставки збору не буде, впевнені експерти.
У розпорядженні "Ъ" виявилася нова редакція поправок до закону "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", яку урядова робоча група планує сьогодні обговорити з соціальними партнерами. Спочатку Міністерство соціальної політики пропонувало знизити ставку єдиного внеску (ОСВ) тільки для деяких категорій платників, в першу чергу - для шахтарів, пізніше до цього списку запропонували включити платників єдиного податку. Тепер же обговорюється зниження ставки ЄСВ для більшості платників з 34,7% до 18,1%. Навантаження на фонд оплати праці в бюджетних установах може знизитися на 16,6 відсоткового пункту - до 19,7%, а в залежності від класу професійного ризику виробництва - відразу з 36,76-49,7% до 20,16-33,1 %.
У міністерстві не змогли оцінити перспективи ухвалення цього закону, зазначаючи, що ще не підраховані втрати бюджету Пенсійного фонду та соціальних фондів від скорочення збору. "Якщо будуть знайдені компенсатори або хтось дасть грошей, щоб платити пенсії, ми готові це питання розглядати", - заявив директор департаменту пенсійного забезпечення міністерства Микола Шамбері. Експерт Ради підприємців при Кабміні Наталя Потапова впевнена, що компенсатором могло би стати зростання мінімальної зарплати, з якої буде сплачена більша сума ЄСВ. Однак, на думку пана Шамбері, не можна однозначно підтвердити той факт, що зниження ставки ЄСВ призведе до зростання відрахувань із зарплати. На останньому засіданні робочої групи представник Пенсійного фонду наводив приклад того, що Росія спробувала знизити ЄСВ, але була змушена повернутися до колишньої ставки.
Директор департаменту розвитку соціального страхування Федерації роботодавців України Юрій Кузовий підрахував, що мінімальні соцстандарти мали б вирости в 1,5 рази, щоб хоч якось компенсувати втрати від зниження ставок ЄСВ, а фонд оплати праці - збільшитися до більш 700 млрд грн замість запланованих на 2012 рік 443 млрд грн. За його словами, при зниженні ЄСВ по ризикових класах виробництва в середньому на 15% фонд оплати праці недорахується 66 млрд грн. "На 16 млрд грн можна економити за рахунок програм профілактики, нефінансування програм з безробіття, громадських робіт, а 50 млрд грн за рахунок чого покривати? І це притому, що ми прагнемо до бездефіцитного Пенсійного фонду", - відзначає пан Кузовий. З цієї причини за нинішніх фінансових умов держава не зможе піти на зниження ставки ЄСВ для всіх категорій. Навіть для введення 20-відсоткової ставки для малого бізнесу необхідно знайти 3 млрд грн, але пільгові умови для окремих категорій посилять соціальну несправедливість. Провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень Лідія Ткаченко відзначає, що в найближчі три роки не може йти мови про значне зниження навантаження на фонд оплати праці. Пенсійна реформа не дасть очікуваного ефекту зі збільшення доходів Пенсійного фонду, а законопроекти про детінізацію зарплат і введення податків на багатство та офшори навряд чи будуть прийняті в найближчій перспективі, вважає експерт.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас