ЄЦБ проти, щоб давати "алкоголікам" єврозони гроші на "пляшку" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ проти, щоб давати "алкоголікам" єврозони гроші на "пляшку"

Казна та Політика
518
Член керуючої ради Європейського Центробанку Йенс Вайдманн відкинув ідею необмеженої скупки облігацій, що означає "дати алкоголіку на пляшку" замість того щоб мотивувати її боротися із залежністю.
Вайдманн також заявив, що Бундесбанк дасть свіжі кредити Міжнародного валютного фонду для боротьби з кризою єврозони, тільки якщо країни за межами Європи зроблять те ж саме.
Закони "Старого світу" забороняють ЄЦБ без обмежень скуповувати суверенні облігації, а досвід минулих років показав, що це підстьобне інфляцію, зазначив Вайдманн, який відкидає вимоги розгорнути необмежені інтервенції на борговому ринку.
"Вважаю шокуючою ідею про те, що можна завоювати довіру за рахунок порушення правил", - сказав він журналістам за вечерею у штаб-квартирі Бундесбанку під Франкфуртом-на-Майні.
США і Британія останнім часом посилили натиск на ЄЦБ, вимагаючи грати активну роль у боротьбі з борговою кризою єврозони. Декотрі політики єврозони хочуть, щоб Центробанк став кредитором останньої інстанції для урядів блоку.
Вайдманн зазначив, що лідери ЄС досягли "угод, що йдуть в правильному напрямку", на саміті наприкінці минулого тижня, але від ЄЦБ не варто чекати перевищення мандату і нарощення програми скупки бондів.
"Я не поділяю такої логіки", - додав він.
Лідери ЄС, які погодили проект нового договору про поглиблення економічної інтеграції в єврозоні, мають рацію в тому, що дивляться в корінь проблеми, а не розраховують на "базуку" або "ядерний удар", зазначив Вайдманн, який працював економічним радником канцлера Ангели Меркель до того, як став головою німецького ЦБ в травні.
Для регуляторів єврозони важливо боротися за довіру, сказав він, додавши, що "якщо яйце розбите, його дуже складно склеїти, і саме це ми зараз бачимо в валютному блоці".
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас