У Великому адронному колайдері знайшли сліди "частинок Бога" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Великому адронному колайдері знайшли сліди "частинок Бога"

72
Відразу дві команди дослідників, які працюють незалежно один від одного з Великим адронним колайдером, напередодні повідомили про виявлення слідів бозонів Хіггса, що наділяють масою всі речовини у Всесвіті.
Про це повідомляє газета "Економічні вісті".
За даними команди Atlas, що складається з 3 тис. учених, побачені ними "частинки Бога" мають масу 125 млрд. електронвольт. Вони в 125 разів важчі від протонів (складових частин ядер атомів) і в 500 тис. разів важчі від електронів.
Команда CMS, названа на ім'я використовуваного нею детектора частинок (Compact Muon Solenoid), також засікла сліди бозонів Хіггса масою 124 млрд. електронвольт. Отримання схожих результатів досліджень на двої відмінних один від одного гігантських детекторах дозволить звузити пошуки і вселяє впевненість, що незабаром існування бозонів Хіггса вдасться науково довести.
Наразі обидві команди об'єднують отримані дані, щоб визначити найбільш ефективний метод подальших пошуків. Фізики впритул наблизилися до надзвичайного відкриття за останні 60 років.
"На даному етапі ми не можемо робити якісь висновки. Але, враховуючи прекрасну продуктивність, показану адронним колайдером в нинішньому році, нам не буде потрібно багато часу для отримання відсутніх даних. Ми вирішимо цю загадку в 2012 р.", - повідомив вчора офіційний представник Atlas Фабіола Джіанотті.
Згідно з висунутою в 1964 р. фізиком Пітером Хігсом гіпотезою, бозон Хіггса повідомляє масу частинкам, які складають атоми, з яких, у свою чергу, складаються всі речовини у Всесвіті. Доказів існування "божественної частинки" бракувало для остаточного визнання Стандартної моделі - найбільш популярної теорії будови нашого світу.
Великий адронний коллайдер (ВАК) вартістю 8 млрд. дол. був спеціально побудований на кордоні Швейцарії та Франції для упіймання бозона Хіггса. У цьому прискорювачі заряджених частинок протони та важкі іони розганялися по 27-кілометровому кільцевому тунелю до швидкостей, близьких до швидкості світла, і ударялись один з одним.
Протягом року дві групи учених вивчили понад 3 млрд зіткнень розігнаних частинок і лише в 10 випадках були зареєстровані сліди загадкової частинки. Якщо вірити фізикам, то побачити безпосередньо бозон Хіггса практично немає шансів, оскільки він живе мізерно мало.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас