Україна критикує "мовчазну" позицію ЄС щодо будівництва "Південного потоку" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна критикує "мовчазну" позицію ЄС щодо будівництва "Південного потоку"

Енергетика
325
Україна критикує мовчазну позицію Європейського Союзу щодо будівництва Росією газопроводу "Південний потік".
Про це заступник голови правління Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" Вадим Чупрун заявив на прес-конференції в Києві в середу.
За його словами, відкриття підземного сховища газу в Сербії "Банатський двір", що відбулося днями, є важливою складовою частиною проекту "Південний потік".
"Нас дивує, що на цю подію, на цю відвертість щодо "Південного потоку" не відреагували європейські чиновники, а мовчання - це знак згоди, ми так розцінюємо. Тому така позиція нам не зрозуміла, тим більше знаючи, що позиція була однозначна: європейський маршрут - це газопровід "Набукко". Про це говорив і європейський комісар з енергетики Гюнтер Еттінгер. А зараз про це якесь мовчання", - сказав він.
Чупрун підкреслив, що газопровід "Південний потік" є прямим конкурентом української газотранспортної системи (ГТС). При цьому вартість його спорудження в рази перевищує можливі інвестиції в українську ГТС, які можна вкласти і, тим самим, збільшити пропускну здатність українського маршруту поставок газу в Європу, додав заступник голови НАКу.
"Вартість "Південного потоку" сьогодні вимальовується в $27 млрд. Заради миттєвої, можливо, вигоди окремих європейських країн, з тим, що можна отримати преференції за ціною на газ сьогодні, їм треба згадати про те, що через п'ять років треба буде платити транспортні витрати по "Південному потоку" - я боюся навіть назвати цифру вартості газу", - зазначив заступник голови НАК.
"Українська сторона давала свої пропозиції в частині ефективного використання південного напрямку української ГТС. При існуючій інфраструктурі системи "Укртрансгазу" ми здатні при невеликих капітальних інвестиціях забезпечити природним газом країни балканського напрямку до 45 млрд куб. м. Це економічно більш вигідний транзитний коридор, ніж будувати по дну Чорного моря за досить великі кошти систему магістральних газопроводів "Південний потік", - додав у свою чергу головний інженер "Укртрансгазу" Ігор Лохман.
Як повідомлялося, офіційна церемонія запуску підземного сховища газу "Банатський двір" відбулася 22 листопада в Сербії - через майже два місяці після початку його фізичної експлуатації 1 жовтня. На урочистих заходах голова "Газпрому" Олексій Міллер сказав, що "по суті, введення в експлуатацію ПСГ "Банатський двір" - це запуск першого об'єкта в рамках проекту "Південний потік", перспективи якого були обговорені з президентом країни Борисом Тадичем.
Підземне сховище є одним з найбільших об'єктів зберігання газу в Південно-Східній Європі. Активний обсяг зберігання ПСГ становить 450 млн куб. м газу, максимальна продуктивність на відбір - 5 млн куб. м на добу. "Банатський двір" також має потенціал для подальшого розширення. ПСГ забезпечує додаткову надійність експортних поставок російського газу в Угорщину, Сербію, Боснію і Герцеговину.
З метою диверсифікації маршрутів експортних поставок природного газу "Газпром" реалізує проект будівництва газопроводу через акваторію Чорного моря в країни Південної і Центральної Європи - "Південний потік". Для реалізації сухопутної частини проекту з Болгарією, Сербією, Угорщиною, Грецією, Словенією, Хорватією і Австрією були підписані міжурядові угоди.
Ініціаторами проекту "Південний потік" виступили "Газпром" і італійська Eni. Незабаром до проекту приєдналися французька EDF і німецька BASF/Wintershall. Нову угоду акціонерів було підписано 16 вересня в Сочі. EDF і BASF володіють по 15% в проекті, Eni - 20%, "Газпром" - 50%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас