Прибутковість 5-річних держоблігацій Італії оновила рекорд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прибутковість 5-річних держоблігацій Італії оновила рекорд

Казна та Політика
495
Прибутковість нових 5-річних державних облігацій Італії на розміщенні сьогодні оновила рекорд за час існування єврозони, склавши 6,47%, передає Reuters.
Як повідомляється в матеріалах Міністерства фінансів Італії, казначейство продало папери з погашенням в вересня 2016 р. на загальну суму 3 млрд євро.
"Результати аукціону виглядають хорошими з формальної точки зору: прибутковість виявилася нижчою від тієї, яку ми зараз спостерігаємо на вторинному ринку, випуск розміщений в повному обсязі. Однак ставки на цих аукціонах продовжують зростати, затьмарюючи картину в довгостроковій перспективі", - прокоментував ситуацію з італійськими держоблігаціями аналітик інвестиційного банку Credit Agricole Пітер Четвелл.
Попередній рекорд за прибутковістю п'ятирічних паперів був встановлений на аукціоні місяць тому, коли італійське казначейство розмістило 5-річні бонди під прибутковість 6,29%. Тоді було продано облігацій на 3 млрд євро.
Останнім часом Італія скоротила обсяги розміщення держоблігацій, реагуючи на тиск ринку, проте найближчим часом їй доведеться нарощувати запозичення, щоб позичити на ринку планові 440 млрд євро в 2012 р.
Зазначимо, 9 листопада ринкова прибутковість 10-річних держоблігацій Італії досягла 7% - позначки, яку аналітики називають «точкою неповернення». Це новий рекорд за час існування єврозони. Попередній був встановлений днем раніше - 6,74%.
При вартості запозичень на рівні 7% фінансування бюджетного дефіциту і держборгу Італії стає скрутним, і країні може знадобитися екстрена допомога партнерів по єврозоні чи Міжнародного валютного фонду (МВФ).
Саме після того як ставки за аналогічними держпаперами Греції, Португалії та Ірландії перевищили 7%, ці країни єврозони були змушені звертатися по міжнародну фінансову допомогу.
Різке зростання прибутковості за італійськими бондами сталося після рішення британської клірингової компанії LCH Clearnet підвищити маржинальні вимоги за держоблігаціями Італії. LCH, одна з найбільших клірингових компаній на європейському борговому ринку, підняла маржинальні вимоги щодо облігацій Італії з терміном обігу від 7 до 10 років на 5%.
Спред прибутковості італійських 10-річних паперів до аналогічних німецьких бондів, які вважаються "бенчмарком" єврозони, 9 листопада перевищив 500 базисних пунктів - вперше в історії єврозони.
Крім того, відбулася інверсія кривої прибутковості за держоблігаціями Італії: прибутковість 2-річних італійських бондів - знову ж таки вперше в історії євро - перевищила прибутковість за 10-річними паперами. Це вважається явним сигналом про зростання на ринку побоювань, що Італія може не розплатитися за своїми боргами. Зворотна (інвертована) крива прибутковості - це ситуація на ринку, при якій процентні ставки за довгостроковими борговими інструментами нижчі, ніж за короткостроковими. Саме ця ситуація передувала зверненням Греції, Португалії та Ірландії по фінансову допомогу.
25 листопада уряд Італії розмістив казначейські векселі терміном на шість місяців під рекордну прибутковість в 6,5% річних. Казначейству вдалося знайти покупців на весь випуск паперів обсягом 10 млрд євро, однак прибутковість виявилася майже вдвічі вищою, ніж на аналогічному аукціоні в жовтні 2011 р. Відразу після розміщення, яке біржові аналітики вже назвали "жахливим", прибутковість 2-річних держоблігацій італійських на торгах піднялася вище 8% - також рекордного показника в історії євро.
28 листопада уряд Італії розмістив облігації на суму 567 млн євро за прив'язаною до інфляції процентною ставкою 7,3% з погашенням в 2023
29 листопада ринкова прибутковість 10-річних держоблігацій Італії з терміном погашення в березні 2022 досягла 7,56%, встановивши новий рекорд за час існування єврозони. Крім 10-річних держоблігацій Рим розмістив 3-річні держоблігації під прибутковість майже в 8%. Ставка за цими паперами в 7,89% стала ще одним рекордом для єврозони.
Нагадаємо, Італія зараз стоїть на межі боргової кризи. Держборг країни досяг позначки в 1,9 трл євро. Уряду дедалі важче залучати кошти на зовнішніх ринках для погашення боргових зобов'язань.
У середині липня італійський парламент остаточно схвалив перший план економії бюджету. Офіційний Рим тоді заявляв, що низка жорстких заходів допоможе Італії заощадити близько 48 млрд євро і до 2014 р. скоротити заборгованість на 0,2% ВВП. Серед цих заходів, зокрема, відмова від підвищення зарплат і прийому на роботу нових співробітників у бюджетній сфері, а також проведення масштабної програми приватизації.
В обмін на ці кроки ЄЦБ обіцяв підтримку Риму, щоб допомогти йому уникнути боргової кризи, яку переживає зараз Греція. З моменту запуску програм викупу облігацій (SMP) три місяці тому ЄЦБ придбав бонди на суму понад 100 млрд євро, причому здебільшого це були італійські десятирічні держоблігації.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас