Копійки зникнуть, або Як українці ставляться до дріб'язку? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Копійки зникнуть, або Як українці ставляться до дріб'язку?

Валюта
1092
Копійка гривню вже не береже. Виробництво однієї монети найменшої вартості обходиться в два центи. Приватним фінустановам Нацбанк продає їх по 2 копійки. Кілька разів в НБУ заявляли про намір вилучити з обігу одинички та двійки. Проте далі заяв та спростувань такої інформації діло не пішло.
Ставлення до копійок в українців різне. Одні рахують кожну, інші не шкодують і монет найбільшого номіналу. Самі ж продавці кажуть: після кризи українці почали більше рахувати копійки. Проте люди середнього та високого достатку такі гроші в своїх кишенях воліють не носити.
Таке двозначне ставлення до дріб'язку породжує постійний дефіцит монет найменшого номіналу. За рік НБУ додатково чеканить від 500 мільйонів до мільярда дрібних металевих грошових знаків.
Оксана Голованець, керівник управління платежів та бек-офісу казначейства:
"З практики можна сказати, що ті копійки, які торгові мережі беруть в банків, вони їх практично не віддають. Тобто вони їх віддають клієнтам і все. Назад не повертаються. Вони працюють в одну сторону. Тільки ідуть на видачу".
У приватних фінустановах кажуть, що працювати з дріб'язком їм не важко. Складніші інші процедури.
Так, за одну копійку приватні банки віддають НБУ вдвічі більше. У той час як за монету номіналом у 25-50 коп. платити треба значно менше - чотири та 6 копійок відповідно. Дорого обходиться фінустановам і обрахунок металевих грошових знаків. На одне відділення більшість купує по одній рахунковій машині. У середньому такий пристрій коштує 5 тисяч гривень.
Собівартість однієї копійки, за оцінками нумізматів, становить два центи. За рахунок відмови від одиничок та двійок, переконують окремі експерти, можна заощадити тридцять-сорок мільйонів гривень. Проте, Нацбанк відмовлятися від дріб'язку поки не буде. Адже це може призвести до інфляції.
Олег Соскін, директор інституту трансформації суспільства:
"Можна й в нас зробити п'ять копійок, і як кажуть округлити всі ціни до 5. Але ж їх округлять у вищий бік і це буде таке прискорення інфляції. Плюс психологічно. Як тільки зникнуть одна-дві копійки, це буде означати ослаблення національної валюти".
Хто викидає, а інші навпаки - збирають. На дріб'язок завжди полюють найбідніші українці. Виробників біжутерії теж цікавлять вітчизняні одинички й двійки. Їх відправляють за кордон і там переплавляють. Є й інший, легальний спосіб використати дрібні монети. Так, в Інтернеті найменшими копійками пропонують облицювати стіни туалетів та ванн.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас