Жителі Люксембурга - найзаможніші в ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Жителі Люксембурга - найзаможніші в ЄС

Казна та Політика
513
Жителі крихітного Люксембургу за підсумками 2010 р. виявилися найзаможнішими в Європейському Союзі. Про це свідчать дані Європейського статистичного агентства (Eurostat).
Eurostat опублікував рейтинг країн ЄС за індикаторами ВВП на душу населення (за стандартами купівельної спроможності) і Індексу реального індивідуального споживання на душу населення (Actual Individual Consumption, AIC). Перший показник більш формальний, адже при його розрахунку ВВП країни ділиться на кількість населення. Другий же - більш точний. У ньому враховано всі товари і послуги, якими користувалися громадяни, незалежно від того, платили вони самі чи це робила держава.
Виходячи з рейтингу, найбагатшими виявилися жителі Люксембурга. Там ВВП на душу населення на 171% вище, ніж у середньому по ЄС, а AIC - вище на 50%.
На другому місці виявилися жителі Великобританії - в країні ВВП на душу населення на 12% вище, ніж у середньому по ЄС, проте AIC виявився вищим на 21%. На третьому місці - жителі Німеччини - ВВП і AIC більше, ніж по ЄС на 18% і 17% відповідно.
До п'ятірки увійшли також Голландія та Австрія. У них показник AIC вищий, ніж в ЄС, на 16%, а ВВП на душу населення - на 33% і 26% відповідно.
Варто зазначити, що з 27 країн Євросоюзу в 14 з них показник AIC вищий від загального показника по ЄС, а рівень ВВП на душу населення вищий в 13 країнах.
Рівень життя вищий від загального по Союзу в Ірландії, Данії, Швеції, Бельгії, Фінляндії, Франції, Італії. На Кіпрі та в Греції показник AIC вищий, ніж по ЄС, однак ВВП на душу населення - нижчий.
Серед країн з найбільш низьким рівнем життя в ЄС "відзначилися" Болгарія (AIC тільки 42% від загальносоюзного) і Румунія (45% від показника по Союзу).
Між 50 і 70% застигли Латвія, Естонія, Литва, Польща та Угорщина.
Цікаво, що серед розвинених європейських країн, які не входять до ЄС, рівень життя також вищий, ніж у середньому по Союзу. В Норвегії індекс AIC на 36% вищий, ніж в ЄС, у Швейцарії - на 25%, в Ісландії - на 5%.
Також Eurostat опублікував дані щодо країн, що претендують на входження до Союзу. В жодній з них AIC не перевищив 60% від загального по ЄС. Найбільш забезпечені жителі Хорватії (AIC - 56% від загальносоюзного) і Туреччини (53%).
Нагадаємо, влітку Eurostat проводив дослідження щодо ВВП на душу населення в 42 європейських країнах. Тоді було сказано, що після вирахування податків та соціальних відрахувань статистики з'ясували, що в середньому по Європі річний заробіток становить 11 тис. 945 євро.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас