Литвицький: Економіка України поки розвивається краще прогнозів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литвицький: Економіка України поки розвивається краще прогнозів

Казна та Політика
367
Економічна активність в Україні в листопаді в цілому залишалася такою ж високою, як і місяцем раніше, проте з'явилися сигнали, на які необхідно адекватно реагувати, вважає керівник групи радників голови Національного банку України (НБУ) Валерій Литвицький.
"У листопаді ніякої ревізії базових процесів не відбулося, інфляція буде по року менше бюджетного орієнтиру, а економічне зростання буде трохи вище", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" у середу.
Як повідомлялося, держбюджет-2011 побудований на прогнозі зростання ВВП на 4,7% при інфляції 8,9%.
Литвицький підкреслив, що як і за перші 10 місяців, за підсумками листопада відмічено поступову орієнтацію економіки на внутрішні фактори. Він особливо виділив прискорення зростання у будівництві за підсумками 11 місяців до 12,5% з 11,7% за підсумками 10 місяців. На його думку, це відображення прискореного зростання інвестицій в основний капітал, пролонгований ефект від якого буде спостерігатися і в першій половині 2012 року.
Радник голови НБУ відзначив, що в листопаді також підтвердилася важлива роль сільського господарства у розвитку української економіки: зростання в цій галузі на 16,5% разом з інвестиціями в основний капітал є важливим компенсатором сповільнення динаміки в галузях, більш чутливих до зовнішнього попиту.
Литвицький додав, що прискорення зростання у роздрібній торгівлі в листопаді з урахуванням бази порівняння на 0,8 в.п. також демонструє, що внутрішній споживчий попит при низькій інфляції разом з інвестиційним попитом є чинниками, які здатні згладжувати нестабільність зовнішнього попиту.
"В Україні найчастіше занадто велика увага приділяється зовнішньому попиту і недооцінюються інвестиції в основний капітал", - підкреслив радник голови НБУ, нагадавши, що в історії країни вже були такі роки, коли економіка зростала відчутними темпами, незважаючи на сповільнення зростання у світовій економіці.
"Економіка цього року також показала, що аграрний сектор при однаково відповідальному ставленні до завдання задоволення внутрішнього попиту і балансування цінової ситуації в країні і, одночасно, до завдання забезпечення експорту може бути хорошим демпфером при можливому коливанні зовнішнього попиту", - додав Литвицький.
Коментуючи сповільнення зростання в промисловості та транспорті, він зазначив, що в цих галузях другий місяць поспіль простежується вплив зовнішнього попиту, проте їх показники все ще вищі бюджетного орієнтиру і достатні, щоб зберегти високу динаміку ВВП і за підсумками 11 місяців.
На думку радника голови НБУ, сповільнення світової економіки не може не впливати на розвиток української економіки, проте є всі підстави припускати режим м'якої посадки. Він додав, що переглянутий урядом песимістичний прогноз зростання ВВП в 2012 році на 3,9%, ймовірно, надто песимістичний, і зростання за підсумками наступного року буде не менше 4% у зв'язку з розігрітими інвестиціями в основний капітал.
Литвицький також відзначив, що підсумки листопада підтверджують правильність політики Національного банку, який ввів деяку оптимізацію резервних вимог і здійснив заходи з надання адекватних грошових ресурсів, а також збирається розгортати нові інструменти впливу на ліквідність - свопові операції.
"У наступні квартали НБУ буде підтримувати грошову пропозицію на рівні, який буде відповідати балансу макроекономічних ризиків", - підкреслив радник голови Нацбанку.
Як повідомлялося, прем'єр Микола Азаров в середу повідомив, що ВВП України за підсумками січня-листопада цього року зріс на 5,3%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас