Апеляційний суд залишив Тимошенко під вартою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Апеляційний суд залишив Тимошенко під вартою

Кримінал
3069
Апеляційний суд м. Києва не звільнив з-під варти екс-прем'єр-міністра України, лідера партії "Батьківщина" Юлію Тимошенко. Рішення про це оголосила суддя Олена Ситайло, передає кореспондент РБК-Україна.
"Колегія суддів постановила: відмовити у клопотанні адвоката Миколи Сірого про зміну запобіжного заходу його підзахисної на будь-який інший, не пов'язаний з утриманням під вартою", - заявила Ситайло.
Суд послався на те, що захист не надав суду доказів про поганий стан здоров'я Тимошенко. Таким чином, на думку суду, немає підстав для зміни запобіжного заходу колишньому прем'єру.
Раніше Сірий заявив клопотання про зміну запобіжного заходу його підзахисної на будь-який інший, не пов'язаний з утриманням під вартою. Захист заявив, що Тимошенко необхідно змінити запобіжний захід, не пов'язаний з утриманням під вартою, надати їй можливість поправити здоров'я і брати участь в судовому засіданні. Прокурори виступили проти заявленого клопотання.
В даний момент адвокат Юрій Сухов заявив клопотання про повторне проведення попереднього слухання апеляції Тимошенко.
Раніше сьогодні Апеляційний суд м. Києва продовжив судове засідання, де слухається апеляція екс-прем'єр-міністра України, лідера партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко щодо обвинувального вироку щодо "газової справи". Засідання відкрила суддя Олена Ситайло, що головує у справі. Судове засідання розпочалося з 15-хвилинною затримкою.
Юлія Тимошенко не присутня на судовому процесі, де слухається її апеляція.
Сторону захисту представляють захисники колишнього прем'єра адвокати Микола Сірий, Олександр Плахотнюк і Юрій Сухов.
Сторону обвинувачення сьогодні представляють прокурори, що підтримують державне обвинувачення, Лілія Фролова, Олександр Микитенко та Михайло Шорін. Також на процесі присутній представник цивільного позивача компанії НАК "Нафтогаз України" Вадим Куницький.
Варто відзначити, журналістів знову не пустили до зали судових засідань. Працівники ЗМІ мають можливість спостерігати за судовим процесом з конференц-залу Апеляційного суду, де йде пряма трансляція засідання.
Адвокат Юрій Сухов заявив клопотання про допуск до зали судових засідань представників ЗМІ. Таке клопотання Сухов озвучив під час судового засідання. "Прошу допустити в зал всіх представників ЗМІ, які прийшли на процес", - заявив Сухов.
За його словами, недопуск журналістів на відкрите судове засідання суперечить законодавству України. Ретрансляція з конференц-залу Апеляційного суду, на думку адвоката, не є відкритим процесом.
Суд відмовив захисту Тимошенко у допуску працівників ЗМІ в зал судових засідань. Таке рішення оголосила, порадившись на місці, суддя Ситайло. Таким чином, суд не задовольнив клопотання адвоката Сухова. "Суд, порадившись на місці, постановив: у задоволенні клопотання захисту відмовити", - заявила Ситайло.
Суддя послалася на те, що рішення про закритий процес не приймалося, а, значить, процес відкритий. "Для забезпечення гласності процесу ведеться пряма трансляція судового процесу в конференц-залі Апеляційного суду", - додала Ситайло.
На даний момент адвокат Микола Сірий заявляє клопотання про зміну запобіжного заходу його підзахисній Тимошенко.
Нагадаємо, раніше адвокат Тимошенко Сергій Власенко повідомив пресі, що екс-прем'єр-міністр, швидше за все, сьогодні буде присутня на засіданні Апеляційного суду м. Києва. "Судячи з того, що сьогодні у двір будівлі суду заїхали дві машини швидкої допомоги, то, швидше за все, що вони привезли Юлію Володимирівну, і вона буде присутня на засіданні", - сказав Власенко.
Він також додав, що стан здоров'я Тимошенко - критичний, і вона категорично не може брати участь у судовому засіданні. За словами Власенка, довідка про задовільний стан Тимошенко, яку 13 грудня 2011 р. представники Генеральної прокуратури України (ГПУ) надали Апеляційному суду Києва, сфальсифікована.
"Ми можемо точно сказати, що довідка сфальсифікована, бо чотири людини, які її підписали від пенітенціарної служби, взагалі не оглядали Тимошенко, їх не було. Ця довідка складена без огляду хворої", - заявив Власенко.
За його словами, згідно з довідкою, Тимошенко може брати участь в судовому процесі, а їй рекомендовано більше рухатися. Однак, за словами Власенка, із шести медиків, які згідно з довідкою оглядали Тимошенко, її підписали лише четверо.
Кількість мітингувальників під будівлею Апеляційного суду Києва на підтримку Тимошенко збільшилася, на даний момент їх більше 250 осіб. Демонстранти знову спорудили сцену, з якої говорять промови на підтримку колишнього прем'єра та антиурядові гасла. Працівники спецпідрозділу "Беркут" збудували живий ланцюг вздовж паркану суду, а також уздовж дороги, тим самим перешкоджаючи демонстрантам виходити на проїжджу частину. В даний момент мітинг проходить спокійно.
Раніше під будівлею суду ще до початку засідання відбулася сутичка між співробітниками спецпідрозділу "Беркут" і прихильниками Тимошенко. Судячи з усього, мітингувальники спробували зламати ворота і проникнути в будівлю суду. У свою чергу, співробітники міліції перешкодили цьому. В результаті між демонстрантами і співробітниками "Беркута" почалася бійка.
Нагадаємо, вчора в Апеляційному суді Києва почався розгляд апеляції Тимошенко щодо обвинувального вироку щодо "газової справи". Сама Тимошенко на засіданні вчора не була присутня за станом здоров'я.
Під час судового засідання 13 грудня адвокати Тимошенко заявляли відвід головуючої судді Олени Ситайло, а пізніше і всієї колегії суддів. Судова колегія відмовила в обох випадках.
На думку захисту, у колегії суддів не було достатньо часу, щоб ґрунтовно ознайомитися з матеріалами справи. У зв'язку з цим, захист вважає, що нинішній склад суддів не може об'єктивно і справедливо розглядати дану апеляцію. Прокурори, які підтримують державне обвинувачення, вважають, що у відведенні потрібно відмовити, оскільки "захист не надав доказів, які б свідчили про необ'єктивність суддів". Пізніше Власенко повідомив журналістам, що склад колегії суддів Апеляційного суду Києва, які слухають апеляцію Тимошенко, був обраний за кілька днів до судового засідання.
Пізніше суд оголосив перерву в судовому засіданні до 10:00 14 грудня 2011 р. Захист Тимошенко не виключив, що перерва у вчорашньому судовому засіданні оголошена для того, щоб примусово доставити екс-прем'єр-міністра в зал суду. Про це журналістам заявив захисник Тимошенко адвокат Олександр Плахотнюк.
Також вчора під стінами суду проходив мітинг прихильників Тимошенко, в якому брали участь близько 2 тис. людей. Учасники акції протестували проти арешту колишнього прем'єра. Демонстранти тримали плакати і вигукували гасла на підтримку Тимошенко. Загалом акція протесту проходила спокійно, однак раніше її учасники зламали паркан в'їзду до суду і зробили спробу прорвати кордон міліціонерів і потрапити в будівлю суду.
Нагадаємо, на початку грудня Апеляційний суд Києва не прийняв до розгляду апеляції, які учасники процесу в Печерському районному суді Києва заявляли паралельно з апеляцією на вирок екс-прем'єр-міністра. Зокрема, Апеляційний суд не прийняв до розгляду апеляції Сергія Власенка та Миколи Титаренка щодо того, що їх виключили з процесу як захисників, союзу "Багатодітних Київщини" щодо постанови, якою суд не допустив до процесу союз як громадського позивача.
Разом з тим, суд не задовольнив клопотання захисту про зміну або скасування Тимошенко запобіжного заходу, а також клопотання про допуск Власенка і Титаренка до процесу як захисників. Суд послався на відсутність на те підстав.
Крім того, суд не відновив судове слідство через відсутність підстав.
Нагадаємо, 11 жовтня Печерський райсуд Києва засудив Тимошенко до 7 років ув'язнення із забороною обіймати певні державні посади протягом ще 3 років за перевищення службових повноважень при підписанні газових угод з Росією. Також суд зобов'язав Тимошенко виплатити "Нафтогазу України" 1,516 млрд грн.
Зазначимо, колишній представник цивільного позивача компанії НАК "Нафтогаз України" Ігор Кость на судовому процесі в Апеляційному суді Києва вчора заявив, що цивільний позов компанії НАК "Нафтогаз України", який пред'явлений Тимошенко в сумі 1,6 млрд грн, не обґрунтований . За його словами, цивільний позов був заявлений у зв'язку з тим, що Генеральна прокуратура України звернулася в "Нафтогаз України" з листом, де йшлося про нібито встановлені збитки. Також Кость додав, що збитки не підтверджені жодними документами.
8 грудня Шевченківський райсуд Києва прийняв рішення у справі корпорації ЄЕСУ обрати для екс-прем'єр-міністра Тимошенко запобіжний захід у вигляді арешту. Таке рішення суд прийняв на виїзному засіданні в Лук'янівському СІЗО.
Слід додати, що Головне слідче управління Служби безпеки України (СБУ) об'єднало справи по екс-прем'єру в одне провадження і створило спільну слідчу групу. Згідно з повідомленням, Генпрокуратура України вирішила, що підслідність по всіх справах Тимошенко, будуть встановлювати слідчі СБУ.
У провадженні СБУ знаходиться кримінальна справа за обвинуваченням у вчиненні в 1996-2000 рр.. замаху на розтрату коштів держбюджету Україні в сумі 405,5 млн дол. Крім того, у провадженні головного слідчого управління Державної податкової служби України перебуває кримінальна справа за обвинуваченням в організації приховування валютної виручки в сумі понад 165 млн дол, незаконного відшкодування бюджетних коштів та ухилення від сплати податків на загальну суму понад 47 млн грн шляхом запровадження фінансової схеми розрахунків за товарно-матеріальні цінності корпорацією ЄЕСУ та приховування отриманих від підконтрольних їй офшорних компаній доходів, які використані для особистого збагачення.
26 листопада, Генпрокуратура України звинуватила екс-прем'єра у черговому злочині. За словами заступника генпрокурора України Рената Кузьміна, Тимошенко причетна до вбивства депутата Верховної ради Євгена Щербаня в 1996 р. Гроші, які отримали кілери за вбивство Щербаня, нібито надійшли з рахунків фірм, що належали Тимошенко і Павлу Лазаренкові, який займав тоді пост глави уряду.
Справа Тимошенко погіршило відносини України з Заходом, оскільки європейські та американські політики побачили в ній ознаки політичного переслідування опозиції. Українська влада відкидає звинувачення у тиску на суд або в упередженості, стверджуючи, що мова йде про боротьбу з корупцією. Втім, Президент Віктор Янукович ще раніше визнав, що справа Тимошенко може завадити підписанню Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі ЄС з Україною.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас