Що буде з комунальними тарифами в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що буде з комунальними тарифами в Україні

3571
Комунальні тарифи стануть економічно-обґрунтованими лише через чотири роки, заявили у міністерстві ЖКГ. Саме стільки часу знадобиться на модернізацію галузі та зростання доходів українців. Тільки після цього комунальні підприємства стануть рентабельними.
Понад три тисячі злочинів у сфері ЖКГ на суму близько мільярда гривень розкрили за останній рік правоохоронці. Найбільше порушень - це нецільове використання коштів, які держава виділила місцевим бюджетам на покриття різниці в тарифах. У ході перевірок встановили - цілі міста у кілька разів переплачували за опалення та воду.
Валерій Коряк, начальник департаменту кримінальної міліції МВС України:
"За холодну воду споживач найдорожче платив у Запоріжжі, Луганську та Чернівцях - більше 4 гривень за кубометр. При цьому у Вінниці, Києві та Миколаєві кубометр холодної води коштував споживачеві лише 1,5-2 гривні. За кубометр гарячої води мешканцям Луганська, Львова,Херсона та Ужгорода доводиться платити від 18 до 20 гривень. У Миколаєві - наполовину менше".
Тим часом у структурі собівартості житлово-комунальних тарифів 75 % припадає на енергоносії, іще близько 15 % на зарплати. Тобто лише залишок у 10% - це ті регіональні розбіжності, які можливі між населеними пунктами. Водночас, скільки насправді люди сплачуватимуть за воду, вирішує місцева влада. А вона не хоче ухвалювати непопулярні рішення і підвищувати тарифи. Тому комунальні підприємства часто працюють у збиток.
Олексій Кучеренко, екс-міністр ЖКГ:
"Якщо в керівника цього теплокомунерго збитковий тариф, він приречений, він заручник того, що до нього прийдуть, бо він коштів не збирає стільки, скільки треба, а він мусить обігріти наші оселі. і він буде шукати всякі отакі маневри, щоб не сплатити за газ".
Екс-міністр ЖКГ вважає, що проблему можна розв’язати, провівши єдину тарифну політику, яку не варто плутати з єдиним тарифом. Зокрема, Олексій Кучеренко пропонує надавати адресні субвенції - приміром на заміну застарілого обладнання в конкретному місті. Це допоможе виявляти випадки, коли завищені розцінки покривають лише безгосподарність місцевих чиновників.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас