БМ Банк втрачає зв'язок з Москвою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

БМ Банк втрачає зв'язок з Москвою

Фондовий ринок
1420
Джерело на банківському ринку повідомило, що російський бізнесмен Вадим Новинський близький до покупки БМ Банку. Представники бізнесмена повинні на наступному тижні закінчити аудит установи та укласти угоду з продавцем - російським банком ВТБ, який в лютому став власником Банку Москви і його української "дочки", отримавши від уряду Росії близько $9 млрд на оздоровлення установи. У "Смарт-холдингу" Новинського вчора від коментарів утрималися. Джерело в групі лише повідомило, що знає про завершення переговорів, але не сказало з ким. Віталій Ломакович, який пішов з поста голови правління БМ Банку, сказав, що не може розкривати покупця, однак він є "великою українською бізнес-групою з російським корінням". В очікуванні змін Ломакович написав заяву про звільнення разом зі скарбником Андрієм Кияком та заступником голови з корпоративного бізнесу Анатолієм Тимком.
За даними НБУ, на 1 жовтня БМ Банк (99,93% у Банку Москви) займав 44-е місце за активами (3,62 млрд грн) із власним капіталом 308,65 млн грн. Кредитний портфель становив 2,84 млрд грн, з яких 2,35 млрд грн - у юросіб.
Віталій Ломакович розповів, що покупець має намір сконцентрувати бізнес БМ Банку на кредитуванні малого бізнесу і населення. "Смарт-холдинг" контролює Юнекс Банк, який наступного року може бути приєднаний до БМ Банку. Голова правління Юнекс Банку Андрій Яцура раніше повідомляв, що пропонував акціонерам придбати нову установу для кращої експансії групи. Про появу представників "Смарт-холдингу" серед кандидатів на придбання українських банків цього року повідомляли й інші банкіри. Вчора пан Яцура відмовився обговорювати нові перспективи: "Я нічого про угоду не знаю і чутки не коментую. Новини будуть наступного тижня".
Експерти відзначають, що покупка БМ Банку "Смарт-холдингом" цілком своєчасна. "Для тих, хто хотів щось купити на банківському ринку України, зараз дійсно гарний час, - сказав начальник відділу аналізу фінансових ринків ІНГ Банк Україна Олександр Печеріцин. - Але існує ризик виникнення питань до якості активів".
У БМ Банку один з найнижчих показників резервів під проблемні кредити - 6,8%. Тоді як за оцінкою агентства Fitch, проблемні і реструктуризовані кредити українських банків досягають 50% їх активів. У БМ Банку погоджуються з тим, що не могли сформувати резерви в належному обсязі через проблеми з докапіталізацією, однак новий акціонер здатний покрити всі потреби з фондуванням. З урахуванням переоцінки активів їх якість може знизити ціну банку до нуля, вважають експерти. "Цей портфель підозрілий, якщо порівняти його з іншими кредитними установами такого рівня, тому, швидше за все, власник віддає банк безкоштовно, щоб новий акціонер розбирався з ним", - говорить головний фінансовий аналітик РА "Експерт-Рейтинг" Віталій Шапран. При цьому "Смарт-холдинг" повинен буде погасити ВТБ кредити на $80 млн і субборг на 10,7 млн євро. Ця сума може стати ціною угоди. "Але і її покупець може пролонгувати, а розрахуватися лише з іншими банками, у яких отримав міжбанківські кредити на $38 млн", - вважає Шапран.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас