Гомо сапієнс з'явився завдяки слонам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гомо сапієнс з'явився завдяки слонам

133
Людина розумна з'явилася не в Африці, а в Азії і своїм походженням вона зобов'язана скороченню чисельності слонів.
До такого висновку прийшли дослідники Ран Баркай, Мікі Бен-Дор і Аві Гофер з Тель-Авівського університету (Ізраїль).
Вчені розглянули опубліковані дані про кістки тварин, знайдені на стоянці ашельської культури Гешер-Бнот-Я'аков в Ізраїлі. Рештки слонів становлять там лише 2-3% загальної кількості. Але, на думку дослідників, на слоняче м'ясо припадало 60% калорій з тваринних джерел.
Як повідомляє compulenta.ru, слони зникли з Близького Сходу 400 тис. років тому. Ця подія мала надати величезний вплив на життя людини прямоходячої. Експерти узагальнили дані про дієту наших предків з відомостями про культуру та анатомію і дійшли до висновку, що загадковий гомінід, недавно виявлений в ізраїльській печері Кесем, був більш гнучким і знаючим мисливцем на дрібну дичину, що і дозволило йому в підсумку змінити на Близькому Сході людину прямоходячу.
В Африці кістки слонів зникли зі стоянок набагато пізніше - близько 200 тис. років тому. Саме тоді на Чорному континенті з'явився гомо сапієнс. Висновок, який зробили вчені, такий: загадковий гомінід з печери Кесем - людина розумна, що виникла зовсім не в Африці, а за її межами.
На відміну від інших приматів, здатність людей витягувати енергію з рослинної клітковини і білка обмежена. Таким чином, за відсутності приготованої на вогні їжі дієта людини прямоходячої повинна була включати, крім рослин і тваринного білка, ще й тваринний жир - з його енергетичним потенціалом. Ось чому слони були головним джерелом харчування: вони володіли ідеальним співвідношенням білка і жиру, яке до того ж не змінювалося в залежності від сезону. Крім того, в слонах багато м'яса, а полювати на цих повільних істот дуже легко.
Коли слони почали вимирати, людині прямоходячій довелося вчитися полюванню на тварин трохи менших і більш вертких. Відповідно, збільшилися і енергетичні потреби. Доводилося менше бігати і більше думати, що відбилося в появі людини розумної з її великим мозком, вважають дослідники.
На стоянці Гешер-Бенот-Я'Аков, якій 800 тис. років, є слонячі кістки, а в печері Кесем (400-200 тис. років) - їх немає, зате є більш складні знаряддя праці та інші ознаки складної поведінки (наприклад, використання вогню і спільний прийом їжі), які вчені асоціюють з більш розвиненими гомінідами. Питання про те, чи була це людина розумна, далеке від вирішення, але все більше свідчень на користь саме цієї гіпотези.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас